Полша не е готова да приеме еврото

3
Това заяви полският министър на финансите Анджей Домански
Това заяви полският министър на финансите Анджей Домански

Това заяви полският министър на финансите Анджей Домански

Полша все още не е готова да приеме еврото за своя национална валута, 20 години, откакто е част от Европейския съюз. Това заяви полският министър на финансите Анджей Домански в интервю за телевизия TVN24, предаде Асошиейтед прес и БТА.

Полският финансов министър посочва, че понастоящем не е оправдано присъединяването на Полша към еврозоната. Валутният съюз включва 20 страни от ЕС, които са приели еврото за своя национална валута.

Анджей Домански отбелязва, че запазвайки своята национална валута - полската злота, неговата страна е успяла да избегне рецесията по време на световната финансова криза. Благодарение на това Полша е преодоляла и други сътресения, посочва финансовият министър на страната.

Утре се навършват 20 години, откакто Полша и още девет страни се присъединиха към Евросъюза на 1 май 2004 година. Договорът за присъединяване на страната към ЕС включва и ангажимент за Полша да се присъедини към еврозоната, посочва АП.

От своя страна полският министър по въпросите на държавните фондове за развитие и регионалната политика Катажина Пелчинска-Наленч обяви, че към март 2024 г. страната е получила 261 милиарда евро от фондовете на ЕС.

Вноските на Полша към бюджета на Европейския съюз възлизат на 85,8 млрд. евро, посочва Катажина Пелчинска-Наленч, цитирана от телевизия TVN24.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    N/A
    Ето, полските чефути ще излязат по-умни
  • 3
    2
    Балканеца
    Еми нормално е да бързо развиваща се икономика. След 1989 год поляците си направиха лустрация и се отърваха от комунягите в обществено политически план. А в нашата болшевишка кочина продължават да властват комунисти. Резултатът е на лице.
  • 7
    1
    18
    През последните няколко години, Полската икономика е най - бързо развиващата се икономика в ЕС и без да е приела Еврото.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари