Кой ще се подпише върху българската евробанкнота?

0
Има само един човек с правото да постави подпис върху евробанкнота
Има само един човек с правото да постави подпис върху евробанкнота

Има само един човек с правото да постави подпис върху евробанкнота

Всяка евробанкнота носи подписа на някой от президентите на Европейската централна банка (ЕЦБ). Подписът не е защитен елемент, но не и просто елемент от дизайна, предава bTV.

Той представлява ЕЦБ и символизира стойността на евробанкнотите като парична база.

Той е символ на доверие, отговорност и приемственост. При смяната на всеки президент на ЕЦБ той поема отговорността да постави подписа си на всяка нова купюра евробанкноти. В момента тази възможност е в ръцете на Кристин Лагард.

Но как става това? ЕЦБ събира няколко мостри от подписа на президента и избира най-добрият вариант. След това процесът по печат на банкнотите може да започне. Акредитираната печатница използва подписа, за да създаде печатни плаки, които ще печатат евробанкноти с новия подпис.

Банкнотите с подпис на предходните председатели остават в обръщение и също са законно платежно средство.

До момента подписите си са оставили Вилем Ф. Дуйзенберг, Жан-Клод Трише, Марио Драги или Кристин Лагард - съответно първия, втория, третия и четвъртия президент на Европейската централна банка. Всички тези банкноти са еднакво валидни.

Европейският съвет назначи Кристин Лагард за президент на ЕЦБ през 2019г. за мандат от 8 години без възможност за подновяване. Това означава, че тя ще поеме длъжността до 2027 г.

За момента България преговаря да влезе в еврозоната през 2024г. или най-късно през 2025г., така че ако Кристин Лагард все още е президент на ЕЦБ, то тя ще постави подписа си върху българското евро.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -7
    5
    до 4
    Тях ги е страх че кредитите им ще ги направят в евро, каро приемем еврото :D
  • -4
    4
    хехехе
    Ще се подпише късопишков с "особено мнение", неговите сметки са си в евро, а идиотите като първия дето му се кефят нямат даже банкови сметки, ами от заплатка до заплатка тъй че тях не ги бърка.
  • -8
    3
    до 1
    Верно ли копейкин ви е промил толкова сериозно? Гордия български лев е точно толкова кух колкото и еврото.
  • -4
    2
    Българка от Европа
    Абе Късопишков копейски, ти през 1997 година главата ти в задника ли е била завряна, че не знаеш, че оттогава сме във валутен борд! То пък повече от една мозъчна гънка от възгъзраждане да искаш! Лузъри безмозъчни жалки говна!
  • 11
    1
    Възраждане
    Каква „българска“ €вробанкнота, бе? В България не ползваме и НИКОГА НЯМА да ПОЛЗВАМЕ измисленото им и кухо като американския долар €uro! Имаме си горд български ЛЕВ!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари