Акула изплува на плажа в Бургас

1
Водният звяр изплува на брега на Северния плаж под Летния театър за шок и ужас на присъстващите
Водният звяр изплува на брега на Северния плаж под Летния театър за шок и ужас на присъстващите Снимка: България днес

Водният звяр изплува на брега на Северния плаж под Летния театър за шок и ужас на присъстващите

Еднометрова акула стресна разхождащи се край морето в Бургас. Водният звяр изплува на брега на Северния плаж под Летния театър за шок и ужас на присъстващите. Това се случи рано сутринта по изгрев слънце.

"Клиенти всякакви... Очаквайте продължение", написаха от близкия плажен бар, откъдето първи виждат акулата. Оттам уточняват, че щом голямата риба се е озовала заклещена на пясъка, веднага са съдействали, за да я върнат обратно в морето. Уточняват, че акулата е била дълга малко над 90 сантиметра.

Черноморските акули не достигат големи размери и не са опасни за човека. Не са познати официално документирани случаи на нападение над хора, макар че се носят митове и легенди. Еднометровата акула вероятно е около 15-годишна, обясняват специалисти ихтиолози пред "България Днес". Общо взето, това е почти максималният размер, който видът може да достигне.

Черноморските акулите са ценен риболовен обект. Филето от тях върви по около 20 лева за килограм на рибната борса. Порция филе от акула в морските ресторанти пък може да удари и до 50 лева.

Край бреговете на Гърция са регистрирани 35 вида акули. Но Черно море е абсолютно предпазено от тях. По-голямата част от тези морски хищници никога не биха дошли към черноморските курорти. Причината е, че водата е твърде наситена със сероводород. Затова не всички видове биха могли да съществуват. Много видове риби и обитатели от съседните морета не навлизат в Черно море от Средиземно, защото не понасят миризмата на водата, наситена със сероводород. Акулите предпочитат да плуват на голяма дълбочина, а в нашето море сероводородът се сгъстява и натрупва именно там.

Има и друга причина. За да попадне от Средиземно в Черно, хищникът трябва да преплува пролива Дарданели, след това да мине през Мраморно море и през тесния Босфор. И двата пролива не са широки, но това не е най-същественият проблем за акулите. Истинското препятствие е ниското ниво на водата на отделни места. Акулите се нуждаят от дълбочина.

В нашето море се срещат само два вида акули. Акулата катран е типичната черноморска акула. Дължината ѝ достига от 70 до 120 см. Тежи максимум 10-12 килограма. Обикновено тя обитава дълбочина от 100 до 200 метра, сравнително близо до бреговете, защото избягва твърде топлите и твърде студените води. Показва се само нощем. Храни се предимно с риба и не може да убие човек или да отхапе крайник. Все пак при риболов трябва да се внимава с тези риби. Имат остри като бръснач зъби, както и отровни шипове на перките, които могат да нанесат щети при непредпазливост. По-рядък обитател на черноморските води е и котешката акула, наричана още сцилиум. Дължината ѝ не надвишава метър и тя също е безобидна за хората.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    11g24g 9okto
    Da1124 zeme sfeta sega po4va
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари