Зрелостниците имат 8 дни да се запишат за матура

0
Тази година изпитите за абитуриентите ще са почти месец по-рано от тези на седмокласниците
Тази година изпитите за абитуриентите ще са почти месец по-рано от тези на седмокласниците Снимка: БГНЕС

Още 8 дни имат зрелостниците, за да подадат заявления за участие в тазгодишните матури.

Вчера започна кампанията по прием на документи за държавните зрелостни изпити, която ще продължи до 18 март, припомниха от просветното министерство. Изпитите ще са на 21 май от 8 ч. - по български език и литература, и на 23 май от 8 ч. - по предмет по избор. Освен това абитуриентите могат да се явят и на изпити по желание, които ще се проведат от 28 до 31 май.

Изборът за втори предмет е между математика, география, биология, история, физика, химия, философски цикъл и чужд език - английски, немски, френски, руски, италиански и испански език. Статистиката от м.г. сочи, че най-желаният предмет за втора матура е биологията, следвана от английския език и географията.

Резултатите от матурите ще бъдат оповестени до 13 юни. Свидетелствата си за средно образование младежите ще могат да получат до 21 юни.

Месец след абитуриентите изпити ще държат и седмокласниците. За първи път от няколко години насам националното външно оценяване за учениците в 7-и клас няма да съвпадне с матурите, като от МОН обясняват, че по този начин ще се избегне голямото струпване на ученици в училищата. На 17 юни е техният изпит по български език и литература, а на 19 юни е тестът по математика. И двата изпита ще са от 9 ч., а не както досега - от 10 ч.

Има и още една новост - изпитите вече няма да бъдат разделени на два модула (досега вторият бе по желание за тези, които ще кандидатстват в гимназия), а ще са под формата на единен тест, който ще е задължителен за всички. Външното оценяване по български ще е върху материала от 5-и, 6-и и 7-и клас, а частта по литература - само върху произведения, изучавани в 7-и клас. Изпитът по математика ще е върху съдържанието от целия прогимназиален етап.

По данни на МОН, цитирани от БНТ, седмокласниците т.г. в София са повече от м.г. - 10 400 деца. 229 са профилираните паралелки, а 154 - професионалните. 37% от всички паралелки ще са за природни, технически и IT науки.

Седмокласниците, които желаят, могат да държат и изпит по чужд език, който е на 21 юни от 9 ч. Оценката на изпитните работи е предвидена за периода от 20 до 26 юни, а резултатите ще бъдат обявени до 27 юни включително. До 3 юли седмокласниците ще могат да получат свидетелствата си за основно образование.

ОЩЕ ТЕСТОВЕ

Между 10 и 14 юни е оценяването на дигиталните компетентности за десетокласниците. Изпитният маратон за най-малките - четвъртокласниците, пък е между 9 и 16 май. Техните изпити започват в 10 ч.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари