СЗО: "Омикрон" идва от дълго боледувал пациент с отслабен имунитет

1
Той не е могъл напълно да се възстанови от вируса и при който вирусът се е размножавал за много дълго време, заяви Мария Ван Керхове
Той не е могъл напълно да се възстанови от вируса и при който вирусът се е размножавал за много дълго време, заяви Мария Ван Керхове Снимка: Pavlo Gonchar / Zumapress

СЗО има подозрения откъде е тръгнала появата на щама "Омикрон".

"Според една от разглежданите хипотези щамът може да произхожда от заразен пациент с отслабен имунитет, който не е могъл напълно да се възстанови от вируса и при който вирусът се е размножавал за много дълго време", заяви ръководителят на техническата група на Отдела за спешни заболявания на Световната здравна организация (СЗО) Мария Ван Керхове, предава БГНЕС.

Ван Керхове вярва, че има нужда от внимателно наблюдение на щамовете, включително "Омикрон", повече тестове и последователност, за да се обхванат повече страни.

"Нуждаем се от балансиран подход към рисковете. "Делта" щамът не е изчезнал, хората по целия свят умират от него. Не трябва да забравяме колко хора са заразени с него", припомни Мария Ван Керхове.

Тя също смята, че откриването на "Омикрон" може да се сравни с откриването на коронавируса през 2019-2020 г. в Китай. Представителят на СЗО не предостави данни за броя на заразените с новия щам.

Световната здравна организация, след спешна среща в петък, реши да класифицира новия вариант на коронавируса, открит в Ботсвана и Южна Африка, като предизвикващ безпокойство. Щам B.1.1.529 бе наречен от СЗО с гръцката буква omicron.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари