Знаете ли всички държави, в които се говори испански?

1
Испанският вече е признат за втория език за международна комуникация в света
Испанският вече е признат за втория език за международна комуникация в света Снимка: iStock

За хората, които планират да посетят страни с официален испански език (а има повече от две дузини от тях по света), изучаването на чужд може да се окаже истинско предизвикателство.

Разберете в кои държави се говори испански, защото в крайна сметка всъщност има няколко "испански езика", пише Актуално.

Искате ли да научите колко хора говорят испански?

Това е не само кастилски, каталунски, галисийски или баски, но и аржентински, мексикански и колумбийски. Може да изброяваме дълго време. Във всеки регион, където се развива този езиков инструмент, се появява собствен език, формиран под влияние на местни диалекти и чуждици.

Разберете в кои държави се говори испански

Според последното неточно преброяване испански език се използвал постоянно или като втори език от половин милиард души!

Това са жители на Северна, Латинска и Южна Америка, Африка и, разбира се, Евразия. Испанският е широко разпространен по всички тези континенти.

Мексико

На въпроса: „В кои страни говорят испански?”, първото нещо, което идва наум за много експерти, колкото и да е странно, не е Испания, а Мексико. И това не е изненадващо, защото тази страна е най-голямата по отношение броя на испаноговорящите жители. Техният брой в Мексико е близо 100 милиона души. За този факт има обяснение – след откриването на Америка тази част от „новата земя” е овладяна и заселена от испанските конкистадори.

Испанският език е пуснал корени

Постепенно езикът на колонизаторите се смесвал с думите на местните племена, трансформирал се. Едва през XV в. са разработени определени стандарти. Те обаче не спасили мексиканския испански език от появата на диалекти и чуждици. Например има северноамерикански и перуански диалекти. Днес испаноговорящите мексиканци съставляват 90% от населението на страната. Местните диалекти се запазват и поддържат на държавно ниво. Например всеки гражданин има възможност да общува със служители, социални служби и други организации на родния си диалект, а не на официалния испански.

Испания

Втората страна по брой на испаноговорящите жители е, разбира се, Испания. Броят на хората, чийто майчин език е испански, произлизащ от латински е на около 50 млн. В Испания този езиков инструмент често се нарича кастилски. И всичко това, защото освен него, в 17 автономии на Иберийския полуостров има няколко независими езика, признати и непризнати диалекти. Те, всичките са уважавани от местните жители. Държавата води политика по запазване на всички диалекти, насърчава разкриването на езикови паралелки и изпълнява други програми. Затова испанците в страната наричат ​​основния официален език кастилски, а само чужденците го наричат ​​испански.

Освен "кастелано" в Испания има още баски, галисийски и каталонски. Реално, всеки от тях може да бъде наречен „испански“, особено след като всички са признати на държавно ниво. И това не е всичко. Освен тези четири езикови форми има още около десет диалекта – разпознати и непризнати.

Колумбия

Колумбия има около 45 милиона души. 99% от жителите на страната са испаноговорящи потомци на аборигените (племена на Чибча, Кимбай и Тайрона) и на испанските завоеватели. В тази страна от векове е имало смесица от култури и, разбира се, езици. В зависимост от територията има различни диалекти, включително редки, например креолския диалект. Както говоримият, така и писменият език на жителите на различни колумбийски региони се различават по морфология, синтаксис и семантика. Въпреки това, всички диалекти са базирани на кастилски испански.

Аржентина

В Аржентина има 41 млн. души, които говорят испански, а риоплатският диалект е доминиращ. „Español rioplatense“ носи името си от Рио де ла Плата, който разделя аржентинските територии от Уругвай.

За съжаление, по време на голямото преселение на колонизаторите от Южна Италия към Южна Америка, местното индианско население е почти напълно унищожено. Днес населението на Аржентина е 85% съставено от потомци на имигранти, които говорят с неаполитански акцент. Речта им е наречена риоплатски испански диалект.

САЩ

Испаноговорящите страни са не само Южна и Латинска Америка. В САЩ езикът на Сервантес и Дали се говори от 35 милиона жители на "Щатите". И това е всеки 8-и гражданин. Това се обяснява с факта, че след откриването на Америка новите земи привличат няколко влиятелни европейски монарси, които изпращат корабите си през океана. По време на разделянето на териториите между британците и испанците се появили зони за отдих, където живеели испаноговорящи заселници. През 1840 г. тези земи се присъединяват към Съединените щати. Така в повечето югозападни щати испанският станал най-използваният език и получил официален статут.

Влиянието на легалните и нелегалните мигранти от Мексико и други страни от Латинска Америка не трябва да се пренебрегва. Испанският език, благодарение на тях, продължава бързо да "прониква" в Северна Америка. Например в Маями почти 70% от жителите смятат испанския за майчин език. Този лексикален инструмент е широко разпространен в Калифорния, Тексас, Аризона.

Испански се говори в Перу, Чили, Мароко и Екваториална Гвинея, Куба, Гватемала и извън нея. По отношение на разпространението е на второ място след китайците.

Испанският изпревари английския по брой говорещи

Испанският вече е признат за втория език за международна комуникация в света. Следователно е обещаващо да го учим. Според прогнозите на лингвистите от университета в Севиля в следващите 40 години испанският ще изпревари английския по влияние. Популярността му в Европейския съюз сочи днес следното: почти 93% от учениците, както и 60% от студентите в колежите и университетите го избират като чужд език.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари