Знаете ли колко конски сили има един кон?

1
Всъщност, конят не е толкова мощен, колкото си мислим
Всъщност, конят не е толкова мощен, колкото си мислим

Всъщност, конят не е толкова мощен, колкото си мислим

В края на 17-ти век шотландският инженер Джеймс Уат въвежда единицата за мощност "конска сила". Той я определя като мощността, необходима за повдигане на товар с тегло 250 кг със скорост 300 мм в секунда.

Но колко конски сили има всъщност един кон?

Авторите на YouTube канала Donut решиха да го проверят. С помощта на базираната в Лос Анджелис инженерна фирма Motivo те превърнаха стара Honda Civic в своеобразен динотестер.

По време на експеримента конят върти колелата на автомобила, като дърпа въже, навито в отделението на двигателя и свързано с трансмисията. Цялата тази конструкция е свързана с компютър, който изчислява реалната мощност на коня.

Резултатите са любопитни. Един от участниците в експеримента успя да развие само 1.18 к.с., докато тримата други успяха да развият цели 2 к.с.

Какво означава това?

Всъщност, конят не е толкова мощен, колкото си мислим. Ват е избрал малко завишена стойност за една конска сила, за да превъзхвали ефективността на своята парна машина.

Сега, когато знаем истината, можем да оценим още повече силата и издръжливостта на конете. Те са наистина удивителни животни!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Имаме си
    още един умник! Конската сила във физиката е условна единица нямаща нищо общо с коня. Значи викаш един першерон и дръгливата кобила на бай Осман са все с 0,7 к.с.
  • 0
    1
    0,7
    0.7 к.с. има един кон! Учи се по физика!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари