Знаете ли името на коя подправка идва от гръцката дума за дървеница?

2
Тази подправка е намерена в гробниците на египетските фараони
Тази подправка е намерена в гробниците на египетските фараони

Кориандърът произлиза от гръцката дума "корис", което означава "дървеница", поради миризмата на пресни листа, напомняща миризмата на този вид дървеници.

Кориандърът, понякога наричан арабски магданоз или китайски магданоз, е растение, чийто произход се счита Европа и Азия, пише Актуално. Това, което е сигурно е, че е натурализиран в много части на Франция.

Произход на кориандъра

Произходът му датира от древни времена. Намерено е в гробниците на фараоните. Рецептите за любовните отвари от „Хиляда и една нощ“ включват смлян кориандър, за който се смята, че възпалява слабините и ги подлудява. По време на разкопките на Помпей, погребан под вулканична пепел, са открити семена от кориандър.

Тези семена са били ценени и в Гърция, въпреки че името кориандър произлиза от гръцката дума koris, което означава „дървеница“. Растението е наречено така не по времето на Елада, а през по-късното Средновековие, когато дървениците са необичайно по-често срещани. В Израел кориандърът се нарича кусбара, в Русия се нарича дървеница, в Германия - кориандър, в Италия - кориандоло, във Франция - кориандр, в Испания - кориандър. Така че, за съжаление, много народи се съгласиха с етимологията "от буболечката".

Римляните разпространили семената от кориандър в цяла Европа. Английският натуралист Редгроув пише: „Това растение има толкова обширни качества и силен аромат, че кармелитските монаси от манастира в долината на Лоара създадоха напитката „eau de Carmes“. Хитрите монаси се научили да заменят скъпото лавандулово масло с евтино масло от кориандър, което не е променило качеството на течността.

Болните от стомах го приемат като средство за подпомагане на храносмилането, сърдечно болните казват, че им помага при пристъпи на ангина пекторис, а моделиерите от Париж пръскат стаите и килимите си с него.

Зрелите семена от кориандър имат сладък и пикантен вкус. Зърната и билките миришат силно, защото съдържат до 2% етерични масла.

Индийците добавят тази подправка към кърито на прах, без което не може нито едно ястие от индийската кухня, грузинците го добавят към сосове ткемали и сацибели, етиопците го добавят към сместа Berbere, а китайците готвят свински ребра с кориандър и сладко-кисел сос .

Мнозина не разпознават кориандъра именно поради силния му аромат, предпочитайки магданоза пред него. Но кориандърът придава изискан вкус на известното грузинско харчо. Ако добавим смлян кориандър към ястията, ще получим вкусни и ароматни ястия с афродизиак и ще приемем, че не кориандърът мирише на буболечки, а буболечките миришат на кориандър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари