Знаете ли, че София е дунавски град?

0
Предложения за по-прохладно място, където да прекарате почивните дни
Предложения за по-прохладно място, където да прекарате почивните дни Видео: БНТ

Изберете по-прохладно място, където да прекарате летните горещини през почивните дни.

Ако посетите утре „Музейко“ в София, където ще бъде отбелязан Международния ден на река Дунав, ще научите, че София е дунавски град. Дори в момента може да се каже, че се намирам на брега на Дунава. Как е възможно това ли? Ами, това тук е Перловската река, тя е приток на Искър, а Искър се влива в река Дунав. Затова ако пусна тази хартиена лодка, тя ще стигне голямата река, предаде БНТ.

Разходка в миналото предлагат организаторите на Средновековния панаир в Асеновград в почивните дни. В местността Свети Трифон ще бъдат изградени средновековен стан, занаятчийска улица, прабългарски лагер и огнище. Всеки посетител ще може да пробва уменията си в стрелбата с лък и актьорските си качества в исторически възстановки от онази епоха. За любителите на занаятите опитни майстори от цялата страна ще показват как се леят свещи и как се секат монети.

Макар че с очакваните температури до 29 градуса Варна няма да бъде от най-горещите градове в България, плажът си остава най-логичният избор за събота и неделя. А за да допълните почивката с добро четиво, можете да се възползвате от Къщичките за книги, с които разполагат някои плажни заведения. Не пропускайте да се отбиете и до Балчик, където в събота канят децата да участват във фестивал на пясъчните фигури на плаж „Двореца“. А за любителите на историята в град Мадара в събота и неделя за първи път ще се проведе национален средновековен събор с възстановки на бита, обичаите и оръжията от тази епоха.

Леко понижение на температурите в Русе след рекордните жеги през почивните дни обещават синоптиците. Градусите ще бъдат около 33, а облачността ще е променлива. Русенските пчелари предлагат хладна сянка и вкусен мед на всеки, решил да посети организирания фестивал „Златна липа”. Той ще се поведе в лесопарка „Липник” край село Николово. Децата ще могат да видят истински обезопасен кошер, пълен с пчели. А производители от страната ще предлагат различни видове мед и пчелни продукти.

Предимно слънчево с температура над 30 градуса ще бъде времето през почивните дни в Югозападна България. Хиляди жители и гости се очаква да изпълнят централния площад на Кюстендил за традиционния празник на черешата, който официално ще бъде открит на 25 юни. Десетки производители ще изненадат гостите на града с над 40 сорта череши, които могат да се опитат. Освен това ще бъдат показани и кукли, бижута и пластики, създадени от сладкия плод – символ на Кюстендил. В неделя ще се проведе конкурса за най-едра череша.

Изобилие от събития ви очакват в цялата страна. Не сме забравили почивката и на домашните любимци. Първият по рода си парад за кученца ще се проведе в неделя в София. Сборният пункт е на голямата поляна в парка зад музея „Земята и хората“. Парадът ще започне в 14 часа и ще продължи до 18. Непременно си носете вода и чадъри, против парещото слънце.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари