Зловещо: Русе на първо място по заболеваемост от рак

0
Град Русе е втори в класацията за страдащи от рак на гърдата
Град Русе е втори в класацията за страдащи от рак на гърдата

Град Русе е втори в класацията за страдащи от рак на гърдата

Русе се нарежда на второ място в страната по заболеваемост от рак на гърдата“, съобщи управителят на Комплексния онкологичен център д-р Камен Кожухаров

В началото на година по време на кампания по профилактика и ехографски преглед са преминали над 300 жени, като е взето решение да се премахнат ограниченията и прегледът да е безплатен за всички русенки между 30 и 50 години. Запазва се възрастовата граница, при която най-често заболяването се среща при жени над 50 години. За миналата година профилактични прегледи са си направили 1500 жени, като при под 5% от тях са открити доброкачествени или злокачествени тумори.

Междувременно друга статистика показва, че заболеваемостта от рак е най-висока в областите Русе, Бургас, София-град и Пловдив - над 270 на 100 000 население. Най-ниска е в Кюстендил, София-област и Монтана - под 215 на 100 000 население.

Около 70% от пациентите с онкологично заболяване се диагностицират в напреднал стадий. Само при 14% от чулите за първи път диагнозата ракът е в първи и втори стадий - етапа, в който медицината има най-много възможности да помогне, сочат данните на Българската здравна организация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари