Злокачествените образувания са лечими на клетъчно ниво

2
Отвъд Светлината - филм, който демонстрира силата на човешкия разум и сърце
Отвъд Светлината - филм, който демонстрира силата на човешкия разум и сърце

Биолози от Московския държавен университет са провели изследване за регулиране на клетъчното взаимодействие при работещ процес 'фосфолиране', при който сложните белтъци променят своята активност.

Новият метод използва способността на фермента SLK / LOSK да модифицира полипептидните вериги и да контролира наличието на другите белтъци, което влияе директно върху ферментативната им активност.

По този начин ферментите, прикрепващи се към фосфатната група (т. нар. протеинкинази) регулират вътреклетъчното разпределение на белтъка динактин, който от своя страна активира белтъка динеин и го свързва с центрозомата - мястото, където протича делението на клетките.

Въз основа на молекулярното клониране генетичните конструкции се внедряват с помощта на специфичен инхибитор. Известно е, че клетките на злокачествените образувания съдържат значително количество центрозоми. Но за разлика от киназите, които по своята същност са активатори, циклините (зависимите кинази) имат ограничен период на действие.

Всеки един циклин започва да се натрупва, след което се активира неговият ген, т.е. синтезираният белтък се свързва със специфичната киназа и приема ролята на активатор. Генът се включва в процеса и белтъкът се унищожава. Без наличие на циклин протеинкиназата губи своята активност. Ето защо циклинзависимите кинази  остават активни за кратко време.

Причините за злокачествените образувания се дължат на различни фактори, които оказват своето влияние: радиация, тютюнопушене, ултравиолетови лъчи, вирусни инфекции, начин на живот и др.

Цялата налична информация за движението на клетките и регулирането на клетъчните функции е публикувана в научното списание Cytoskeleton. Изследването на протеинкиназата LOSK е от жизнено значение като способ за управление на клетъчната подвижност.

Автор: Нели Петрова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари