"Златото на Индия" - най-полезната подправка за човешкия организъм

4
Хипократ и Авицена са писали за куркумата. Още тогава известни учени и лекари са знаели, че тя е безценна
Хипократ и Авицена са писали за куркумата. Още тогава известни учени и лекари са знаели, че тя е безценна

Хипократ и Авицена са писали за куркумата. Още тогава известни учени и лекари са знаели, че тя е безценна

Една подправка няма равна по отношение на въздействието върху човешкия организъм, според учени от Националния университет в Тайван. Те са анализирали резултатите от проучвания на техни колеги, провеждани в продължение на четири години, сподели Actualno.

"Златото на Индия", "Божествен дар" - така наричат куркумата, която е ценена не само на Изток. Учените от Тайван напълно заслужено я определят като най-мощната суперхрана в света и най-полезната подправка.

Естественият антибиотик, който в Индия се нарича Харидра (Куркума или Куркума Лонга), е известен от незапомнени времена. Хипократ и Авицена са писали за куркумата. Още тогава известни учени и лекари са знаели, че тя е безценна. Те вярвали, че с помощта на корените на магическо растение е възможно да се излекуват десетки от най-сериозните заболявания.

Куркумата съдържа над 300 лечебни вещества. Има всичко необходимо за добро здраве: витамини, минерали, антиоксиданти, аминокиселини. В Индия се смята за символ на красотата и вечната младост. Препаратите, които включват куркума, се считат за най-добрите средства против стареене.

Куркумата отдавна се използва в традиционните азиатски, индийски и африкански кухни. Известно е, че подправката за къри, съдържаща куркума, е започнала да се прави много преди началото на нашата ера. Сега се счита за един от най-популярните в света.

Корените на растението от семейство джинджифилови се използват в Аюрведа и традиционната индийска медицина. Китайските лекари лекуват с куркума вирусни заболявания, заболявания на черния дроб, ставите, кожата, дихателните и храносмилателните органи.

В клинични проучвания, проведени от 2016 до 2020 г., е доказано, че куркуминът помага на човек да се справи с алергии, артрит, депресия, астма, диабет, туберкулоза и рак. Тази подправка има положителен ефект върху чревната микрофлора и човешкия имунитет.

Щипка куркума, добавена към салати, супи, основни ястия, напитки и десерти, ще донесе неоценими ползи на организма. Смлян черен пипер ще помогне за засилване на действието на естествен антибиотик, според портала Food News.

*Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари