"Златният гьол" на "Капитан Андреево": Не е ясно колко от таксите са влизали в хазната

0
Фирмата е отчела печалба от 38 млн. лв. за 8 години, а в същото време 36 млн. лв. касова наличност са намерени само преди няколко месеца в офиса на фирмата
Фирмата е отчела печалба от 38 млн. лв. за 8 години, а в същото време 36 млн. лв. касова наличност са намерени само преди няколко месеца в офиса на фирмата Снимка: БНТ

Фирмата, стопанисваща така наречения "Златен гьол" на граничния пункт "Капитан Андреево", е отчела 38 милиона лева печалба за осем години

 В комисията по ревизията на управлението бяха изслушани представители на Антикорупционния фонд (АКФ), финансовия министър и заместник-директора на Агенцията по храните. Не е ясно колко от събраните такси са влизали в държавния бюджет, предава БНТ.

Не може да се разбере точно по каква процедура е избрана фирмата за дезинфекция на граничния пункт. Оказва се, че поне на този етап няма документи кога и как е обявена тази процедура. Установи се още, че фирмата е регистрирана на 20 февруари 2013 година, а договорът, с който ѝ е възложена тази дейност, е сключен на 12 март същата година - по-малко от месец след регистрацията.

"На практика говорим за нарушение на два закона. От една страна е нарушен Законът за държавните такси, който казва, че държавни такси се събират само и единствено от държавни органи и то не от кого да е, а от конкретен държавен орган, на който това е възложено, в случая това е БАБХ. Законът не предвижда такава възможност да възлага събирането на друг държавен орган, а пък още по-малко на частна фирма", обясни Лора Георгиева, юрист на АКФ.

"Таксите, които се събират, са по 5 лева на автомобил и по 20 лева на ТИР. Възможност за плащане чрез ПОС терминал фирмата не предоставя. Плащанията са единствено и само кеш. Около 1400 ТИР-а дневно преминават през КПП-то", каза председателят на комисията Мая Манолова.

При тези данни фирмата е отчела печалба от 38 млн. лв. за 8 години, а в същото време 36 млн. лв. касова наличност са намерени само преди няколко месеца в офиса на фирмата. Това се смята за друго нарушение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари