Зимата с градус, два по-топла

0
60-65% е шансът зимата да е със средни температури с 1-2 градуса над нормата
60-65% е шансът зимата да е със средни температури с 1-2 градуса над нормата

Зимата ще бъде по-топла за голямата част на Европа.

Тази теза поддържат повечето метеорологични централи. Остават предположенията, че зимата ще започне с температури, близки до нормата, и с напредване на сезона отклонението в положителна посока ще става все по-голямо.

60-65% е шансът зимата да е със средни температури с 1-2 градуса над нормата. Според дългосрочната прогноза рискът да е по-студено е само 10-15%.

Това съобщи синоптикът от TV-MET Симеон Матев. Той обясни, че сезонните прогнози все още са в експериментален стадий и са възможни отклонения.

При валежите пък има по-голяма колебливост сред моделите, но се налага тезата за сезонни валежни количества около и под нормата.

Ноември започна с доста динамично време. Имаше бурни ветрове, високи температури и застудявания. Бяха поставени температурни рекорди, като на 7 ноември в София термометърът показа 22,6 градуса, което е рекорд за деня. На 8 и 9 ноември обаче в Пловдив, Пазарджик, Бургас и Ахтопол бяха отчетени 26-27 градуса. Вероятно 27-те градуса в Ахтопол и Царево ще се окажат рекорд като абсолютна максимална температура за ноември - най-високата измерена стойност през месеца, откакто се водят синоптични наблюдения, което е от средата на миналия век, каза още метеорологът.

Последният средиземноморски циклон от поредицата ще премине през страната ни днес. В Източна България и на места северно от планините пак ще задуха силен южен вятър, чиито пориви ще достигат до 50-80, а и дори до 100 километра в час. В местата, където духа, се получава т.нар. фьонов ефект (необичайно затопляне), затова там живакът ще се покачи до 15-18, а е възможно да достигне и до 20 градуса. По същото време в Северозападна България ще нахлува студен въздух, ще вали дъжд и температурите ще са под 10°. Следобед дъжд ще завали в цялата страна.

Не са изключени и гръмотевици. Към края на деня ще нахлува студен въздух и температурите чувствително ще се понижат.

В нощта срещу неделя валежите от запад бързо ще спират, но преди това по високите западни полета и на места в Предбалкана дъждът временно ще премине в сняг, но няма да се образува сериозна снежна покривка, уточни Симеон Матев.

В деня на балотажа облаците ще намалеят и ще е предимно слънчево, но ветровито и студено. Максималните температури ще са между 6 и 13 градуса. След този циклон ще са малко вероятни съществени валежи. Често страната ще е под влияние на гребен от високо налягане, който идва от североизток, затова времето през следващите дни ще е сравнително студено, каза още синоптикът. Често ще има мъгли и облаци, но без валежи.

Сутринта в понеделник ще е студена с температури около 0 градуса. През деня ще е слънчево. Вятърът ще стихва, а температурите през деня ще са между 6 и 11 градуса.

Значителна облачност ще има и във вторник, и в сряда. В Източна България ще задуха северен вятър и максималните стойности на температурата ще се понижат с още 2-3 градуса и в сряда максималните ще са типично зимни - от 2-3 градуса в Добруджа и Лудогорието до 9-10 градуса в полето около Сандански и Петрич. В четвъртък повече облаци ще има сутрин, но през деня ще е слънчево.

Нощните температури ще са от -5 до 0°, а дневните - от 5 до 10 градуса.

В края на следващата седмица ще има условия за мъгли в низините, в планините обаче ще е предимно слънчево. Като цяло ще настъпи слабо затопляне, но там, където мъглите са трайни (по поречието на Дунав и в котловините) ще остава студено. В планинските райони пък, където ще има повече слънце, температурите ще са по-високи.

Това явление се нарича температурна инверсия, характерна за тази част от годината, обясни Симеон Матев. Тогава в ниското се задържат вредни газови частици, което води до влошаване на качеството на въздуха.

На 21-22 ноември от североизток ще нахлува нова порция студен въздух. Ще е предимно облачно, по Черноморието ще превали, но слабо. След това застудяване се очаква 4-5-дневен период с мъгли в низините и слънце в планините. В края на ноември към Балканите ще се пренася по-влажен въздух. Ще се затопли, но ще има превалявания.

Ако на Игнажден е ясно, през април ще има суша

Каквото е времето на Въведение Богородично (21 ноември), такова ще е и през цялата зима. Когато е облачно срещу Въведение Богородично, зимата е мека, когато е ясно - много студена. Това гласи народната метеорология. Тя включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание, обясняват синоптиците.

Много сняг през декември обещава голямо плодородие. Ако на Игнажден (20 декември) времето е ясно, през април ще има суша. Ако вали сняг, април ще е дъждовен и ни чака плодородие. Ако на Бъдни вечер времето е хубаво, през август ще е суша. Богата реколта през следващата година вещае много студената Коледа, казва още народната метеорология.

-34° е рекордът за декемврийски студ - в Ихтиман

Най-ниските температури през декември са били между минус 23 и минус 28 градуса, а по Черноморието поради затоплящия ефект на морската вода малко по-високи - до минус 20.

Най-студено е било в Ихтиман минус 34 градуса, в Ботевград и в Божурище - минус 32, в Трън минус 31 градуса. В София най-ниската измервана температура през декември е минус 27,5 градуса, в Плевен - минус 24, и в Пловдив - минус 21,7 градуса. От началото на новия век най-студен декември е регистриран през 2001 г., когато средните температури са с 3 до 6 градуса по-ниски от нормалните. Тогава в София само през 5 дни от месеца температурата минава над нулата, а в Русе през целия месец има снежна покривка. Снеговалежите са чести, а софиянци и пловдивчани посрещат коледните празници с половин метра сняг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари