Журналистът Петър Гецов разкрива цялата схема около ПАВЕЦ "Чаира"

1
В последните десет години ПАВЕЦ "Чаира" е експлоатирана отвъд техническите си параметри, с често спиране и пускане с цел кражби на ток. И накрая е гръмнала
В последните десет години ПАВЕЦ "Чаира" е експлоатирана отвъд техническите си параметри, с често спиране и пускане с цел кражби на ток. И накрая е гръмнала Снимка: БГНЕС / Архив

Аварията на ПАВЕЦ "Чаира" ни струва 2 млрд. лева годишно и заради липсата й цената на тока ще скочи

 Това е най-голямата помпено-акумулираща централа в югоизточна Европа. Когато има излишъци на ток, тя работи на помпен режим и акумулира допълнителни количества вода, а при недостиг започва да изпуска водата и да произвежда електроенергия. Разполага с 4 помпено-генераторни хидроагрегата "Тошиба" с общ капацитет за производство на електричество 864 MW и за изпомпване на вода 788 MW. Вече никой от тях не работи.

Според енергийния експерт Стефан Гамизов, в последните десет години ПАВЕЦ "Чаира" е експлоатирана отвъд техническите си параметри, с често спиране и пускане с цел кражби на ток. И накрая е гръмнала. Вината е на окопалите се хора на ДПС и ГЕРБ в НЕК, които не могат да бъдат извадени от тези структури по закон. Хора като бившия шеф на НЕК Петър Илиев и "дюлгерката" на ДПС Ани Христова. Сега те забърквали бюрократична каша от лъжи, за да внушат, че не може нищо да се направи.

Според Гамизов три от повредените 4 турбини могат да се поправят. Никой в НЕК обаче не пуска производителите на оборудването от "Тошиба" да припарят до централата, защото далаверите и безхаберието им ще излязат наяве. Казвали му, че за да стане нещо в енергетиката трябвало да говори не с министъра, а със Слави Трифонов или с Орлин Алексиев (ковчежника на ГЕРБ в София според някои).

Вместо с тях, той говорил с премиера Кирил Петков, но без никаква полза. Впрочем работеща на пълна мощност ПАВЕЦ би поставила под въпрос и нуждата за влагане на 1.5 млрд. лева в батерии за съхранение на електроенергия - една от мегаломанските идеи на сегашния кабинет, която дори бе натикана в Националния план за възстановяване и устойчивост въпреки всички неясноти около този проект. Може би затова и той не действа по ремонта на "Чаира".

Невероятна каша е в тази наша енергетика, а далаверите за прикриване явно са безброй. Но и когато гръмне нещо, пак нищо не се разкрива, защото нали нямаме и прокуратура. Само АЕЦ-а да не гръмне, че няма да остане кой да разследва какво е станало.

Петър Гецов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    до ??!!
    Произведени в България по лиценз и под надзора на Тошиба. Никой в България не произвежда такива машини. Вапцаров-Плевен (Ваптех) може исторически да са ги правили, но си знаят че това не е лъжица за техните уста. Гамизов е представителя на Toshiba в България, колкото и да ревете.
  • 2
    1
    ??!!
    гецов, щом гамизов е енергиен експерт, без образование в енергетиката, че и без друго май, май, барем да беше проверил, че първите два хидроблока са тошиба, а вторите два са лицензни и са произведени в българия. някой от водещите експерти в енергетиката признава ли го за такъв, или той се представя за водещ експерт?!? всичките му „експертизи“ са политизирани до ента степен, без една вярна техническа или икономическа оценка.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари