Журналист: По време на избори излизат наяве най-низките ни страсти като народ

0
Очаквам сега да излязат всякакви мръсни истории, мръсни ризи, кирливи ризи, всичко да излезе наяве, заяви Албена Борисова, работеща в ПИК
Очаквам сега да излязат всякакви мръсни истории, мръсни ризи, кирливи ризи, всичко да излезе наяве, заяви Албена Борисова, работеща в ПИК

Албена Борисова е журналист и писател. В момента работата й е изцяло свързана с политиката. Коментари, анализи и интервюта с български и чуждестранни политици - това е основната част от ежедневието й като журналист.

Борисова има три издадени книги. Първата - "Зад гърба на КГБ", е документална. Базирана е на срещите на самата авторка с наследници на личности като Андрей Луканов, Ким Ир Сен, Августиньо Нето. Другите й две книги са романи и нямат нищо общо с политиката. "Безценка, която не можеше да умре" и "Фантомите на Линджа" са творби за любов и насилие, смърт и прераждане.

"Сега, когато започнах да се занимавам с политическия спектър, ми доставя огромно удоволствие. Много харесвам. Винаги съм искала за политика да пиша, но се оказваше, че все нещо става друго. Пиша за криминални истории, за какво ли не съм писала, но все не ставаше дума за политици", каза Албена Борисова в предаването "Нощен хоризонт" по БНР.

По време на избори излизат наяве най-низките ни страсти като народ

Албена Борисова прогнозира много груба кампания за предстоящите местни избори.

"Винаги е било така и всяка година става все по-груба и по-груба, не знам защо. Ние като народ не сме чак толкова груби, не сме чак толкова лош народ, колкото излиза, че сме по време на избори. Тогава излизат най-ужасните страсти, най-низките страсти и понеже може би залогът е много голям между партиите. Затова очаквам сега да излязат всякакви мръсни истории, мръсни ризи, кирливи ризи, всичко да излезе наяве."

За морала в политиката и журналистиката

"Моралът е това да можеш, след като си свършиш работата да си легнеш спокойно, без да се притесняваш, че си свършил нещо, което не ти е било по сърце да вършиш, ама си го свършил, защото така е трябвало или някой те е накарал или така нататък. Моралът е като навсякъде, не само в журналистиката. Морал трябва да има навсякъде и това е честност. Моралът включва честността и добротата. Добротата - ние забравихме какво значи доброта."

втоцензурата навсякъде я има, не само в журналистиката. Автоцензурата е въпрос на собствено желание. Никой не може да те накара да се автоцензурираш. Тя обикновено идва от страх, идва от желание за кариера. Ама не се прави така кариера, с автоцензура. Никой не обича камикадзетата. Съжалявам, че така се изразявам"

Самата тя не е предполагала, че ще започне да пише книги, сподели още пред "Хоризонт" Албена Борисова. Мотивация е получила от съпруга си Славчо Чанев.

Москва и източниците за написването на "Зад гърба на КГБ"

"Това бяха много интересни срещи. Аз бях 20-годишна, когато за първи път отидох там, съвсем младо момиче. Както каза Бончо Асенов от Перник, така изведнъж попаднах в Москва, огромна, красива. Всичко ми е познато, обаче от картинките, от снимките. И когато отидох в Института "Пушкин", това беше институт за чуждестранни студенти от целия свят, нямаше точка на света, където да няма човек, да няма представител, тогава се срещнах с Карло Луканов, който е син на Андрей Луканов и тогава не можех да повярвам, че това е на министър-председателя синът", разказа журналистката.

"Това е невероятно усещане, невероятно богатство. Изведнъж се запознаваш с целия свят. Нещо, което ти е липсвало. Аз не бях ходила никъде до тогава извън България и изведнъж попаднах в целия свят", допълни тя.

Общежитието и Институтът, в който са учили чуждестранните студенти, са били бивша база на КГБ - така се ражда заглавието на книгата: "Зад гърба на КГБ".

Албена Борисова сподели още, че обича да води разговори, умее да предразполага хората и това й помага в професията.

"Сега говоря само с политици, от колко години се занимавам тук в София с политиците, българските. Няма наистина политик, който да ми е отказвал досега. Може би, защото се държа коректно. В крайна сметка не съм преиначила нито една дума на никого. Може да не ми е симпатичен, може да не му споделям идеите. Той даже го знае. Аз задължително си съобщавам, когато не съм съгласна с нещо."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Рангеле, каква е тая музика, сватба ли минава?
- Грозданке, давай, че от 2 минути светофара свети зелено!

Харесай Дунавмост във Фейсбук