Журналист от Австрия коментира протестите у нас

10
Как изглежда страната ни през погледа на един чуждестранен журналист?
Как изглежда страната ни през погледа на един чуждестранен журналист? Видео: БНТ

Как изглежда страната ни в този момент през погледа на един чуждестранен журналист?

Именно през репортажите на чуждестранните кореспонденти светът възприема случващото се у нас - затова техният поглед е интересен.

Репортерът на "По света и у нас" Мая Димитрова се срещна с колегата от австрийската обществена телевизия Ернст Гелегс. Той отразява политическите процеси в Източна Европа над 20 години. Бил е много пъти в България, отразявал е всички големи сътресения в държавата, предава БНТ.

Ернст Гелегс казва, че познава страната ни и въпреки това трудно намира обяснение на определени явления.

"Всеки премиер на тази държава казва - ще се боря с корупцията, всеки го казва, и го отразявам всеки път... и нищо не се случва. Спомням си 2013-а - протестите бяха срещу корупцията и нереформираната съдебна система. И сега 7 години по-късно - за какво са протестите - за същото."

Демокрацията не е статично състояние, според Ернст. За да запазиш хубавите неща, правиш крачки напред. Именно това е разковничето - когато 20 години се бориш с едни и същи проблеми, е добре да се замислиш.

"Трябва постоянно да се полагат усилия, за да имаш демокрация, точно както в една връзка."

Според журналиста няма как да се сравняват протестите в България с тези в други европейски държави, дори проблемите, които ги провокират да са сходни.

"Мотивите на протестиращите са винаги различни. Забелязвам, че тук протестите са мирни, без агресия, както от страна на полицията, така и на протестиращите. Хора с различни политически виждания са обединени от една цел."

Извън фокуса сме на геополитическите сили, смята той. Малка страна, която не се натрапва излишно на европейската сцена.

"Много хора не разбират страната ви, политиката ви, какво се случва. Не сте толкова интересни като че ли за Европа, колкото Унгария и Полша...а това е погрешно, трябва да се промени."

"Правителството се опитва да изтощи протеста, но кой ще надделее, ще разберем следващите седмици." Така завършва репортажът на Ернст Гелегс, който ще се излъчи тази вечер по австрийската обществена телевизия. Моментна снимка на недоволството в малка балканска страна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари