Жозеп Борел: Призовавам страните от ЕС да ускорят въоръжаването на Украйна

1
Всеки ден закъснение се измерва в загуба на човешки живот, заяви той
Всеки ден закъснение се измерва в загуба на човешки живот, заяви той Снимка: Фейсбук / архив

Всеки ден закъснение се измерва в загуба на човешки живот, заяви той

Нашата военна подкрепа за Украйна трябва да продължи и да се разшири, заяви днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след заседанието на европейските външни министри в Брюксел, предаде БТА.

Необходими са повече системи за противовъздушна отбрана. Всеки ден закъснение се измерва в загуба на човешки живот. Призовавам всички страни да ускорят доставките и да участват в съвместните поръчки на боеприпаси, добави той. Борел изрази увереност, че ще бъде възможно отпадането на съпротивата на Унгария срещу изплащането на следващите суми от общите средства на държавите от ЕС, покриващи част от разходите за военната помощ за Киев.

Отбраната на Украйна не зависи само от украинските войници, а и от скоростта на снабдяване с оръжие и боеприпаси. Всички искат войната да свърши, а единственият, който желае тя да продължи, е (руският президент Владимир) Путин. Никой не иска мир повече от Украйна, затова подкрепяме предложението на президента Володимир Зеленски за справедлив мир. Никой, който наистина цели постигането на мир, не може да поставя на равна основа нападателя и жертвата. Това е послание към всички ръководители по света, които искат мир, но продължават да поставят знак на равенство между нападащия и нападнатия, това не би бил честен и справедлив мир, който да защити правата на украинците, обобщи Борел.

Той добави, че на днешната среща е била обсъдена необходимостта от пресичане на възможностите за заобикаляне на санкциите, наложени от ЕС на Русия. Борел поясни, че ЕС е намалил след началото на войната износа на автомобили за Русия с 80 на сто, но същевременно износът към съседни на Русия страни се е повишил три пъти. По неговите думи ЕС не очаква от Индия да не внася руски петрол, но изрази задоволство, че с този внос Индия получава евтина суровина, а Русия се лишава от част от приходите от продажбата заради наложения от ЕС таван на цената на петрола.

По повод срещата с външните министри от страните от Западните Балкани днес Борел отново призова за пълно прилагане на европейската политика. Приветствахме онези, които изцяло прилагат решенията на ЕС в областта на външната политика по санкциите, а на останалите заявихме, особено на Сърбия, че поддържането на тесни връзки с Русия не съответства на процеса на присъединяване към ЕС и е в разрез с националните интереси, поясни той. По неговите думи Русия цели да отклони държавите от региона от европейския път.

Борел съобщи, че днес европейските външни министри са приели нови санкции срещу Иран. Министрите са обсъдили също обстановката в Беларус. По думите на Борел може съвсем скоро да се очаква ЕС да въведе санкции за опитите за намеса в Молдова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    ...
    Викаш, като изтрепете повече москвичи, това не е загуба на човешки живот. Само киевските руснаци са човеци. Вместо да се намесите преговаряйки, така че да отстъпят и двете страни, ще въоръжавате едната. Това за мен си е косвен геноцид. Обаче директно да обявите война на Путин, не ви стигат мъде. Ама къде ли сме се наврели и ние? Да бяхме влезли у някой африканси съюз, поне щяхме да сме по-далече от такива глупави конфликти.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари