Жозеп Борел: Пандемията да не се използва срещу правата на журналистите

1
Не трябва да бъде ограничавана свободата, смята дипломат номер 1 на ЕС
Не трябва да бъде ограничавана свободата, смята дипломат номер 1 на ЕС

Пандемията от коронавирус оказва въздействие върху всяка държава и регион по света и върху всеки аспект от живота ни. Тя ни напомни колко силно сме свързани помежду си. Никой няма да е в безопасност в която и да е държава, докато пандемията бушува в различни части на света. Зачитането на всички права на човека трябва да остане в центъра на борбата срещу пандемията и на подкрепата за възстановяването в световен мащаб.

Това се казва в Изявление на върховния представител на ЕС Жозеп Борел по повод правата на човека по време на пандемията от Ковид-19.

Пандемията и нейните социално-икономически последици оказват непропорционално въздействие върху правата на жените, децата и възрастните, както и върху всички хора в уязвимо положение, включително бежанци, мигранти, вътрешно разселени хора, и задълбочават вече съществуващите неравенства. Ответните мерки следва да отчитат нуждите на хората, които са изложени най-много на заплахата от маргинализация, стигматизация, ксенофобия и расизъм и други форми на дискриминация. Предотвратяването на всички форми на сексуално и основано на пола насилие и защитата срещу него, включително чрез подходящ правен механизъм, както и непрекъснатият достъп до всички основни здравни услуги, са от особено значение по време на изолация. Всички ответни мерки и действия следва да бъдат приобщаващи и съобразени с равенството между половете и да осигуряват пълноценното и ефективното участие на жените в процесите на вземане на решения и във всички етапи на реакцията и възстановяването. Сериозното въздействие на кризата върху икономическите и социалните права също трябва да се вземе предвид.

Европейският съюз потвърждава отново необходимостта да се обърне специално внимание на нарастващото въздействие на пандемията върху всички права на човека, демокрацията и принципите на правовата държава. При извънредни обстоятелства международното законодателство в областта на правата на човека позволява на държавите да ограничат някои права, ако мерките са необходими, съразмерни, временни и недискриминационни. Пандемията не следва да се използва като претекст за ограничаване на демократичното и гражданското пространство, на зачитането на принципите на правовата държава и на международните ангажименти, нито за ограничаване на свободата на изразяване, свободата на печата и достъпа до информация онлайн и офлайн. Мерките не следва да се използват за ограничаване на работата на защитниците на правата на човека, журналистите, работещите в медиите и организациите на гражданското общество. Цифровите технологии, които могат да спомогнат за ограничаване на пандемията, следва да се използват при пълно зачитане на правата на човека, включително правото на неприкосновеност на личния живот.

За да се защити правото на всеки човек на най-високия достижим стандарт на здраве, е необходим достъп до надеждна информация. Хората трябва да имат правото на защита на собственото си здраве и здравето на другите. Заблуждаващата или невярна информация може да застраши човешкия живот. Ето защо е от съществено значение решително да се противодейства на дезинформацията с прозрачна, навременна и основана на факти комуникация и по този начин да се укрепва устойчивостта на обществата.

Европейският съюз отчита, че ролята на гражданското общество и на защитниците на правата на човека е по-важна от всякога за насърчаване на съпричастието, подкрепа на най-нуждаещите се и защита на правата на човека, основните свободи и демократичното пространство, както и за насърчаване на отчетността.

Време е за съпричастност и всеобщо сътрудничество чрез многостранни усилия. Европейският съюз потвърждава отново ангажимента си да даде своя принос за намирането на световен отговор на пандемиите. Европейският съюз ще насърчава съгласуваността във всички съответни многостранни форуми, включително работата с ООН, СЗО, Съвета на Европа, ОССЕ и други регионални организации. От особено значение са и мерките, предприети на национално равнище.

Европейският съюз подкрепя важната роля на системата на ООН за подкрепа и съгласуване на световния отговор на пандемията, като правата на човека са изведени на предно място. Твърдо подкрепяме призива на генералния секретар на ООН за незабавно всеобщо примирие и призива за прекратяване на основаното на пола насилие, както и работата на върховния комисар по правата на човека и неговата служба.

Европейският съюз припомня, че всички права на човека са общовалидни, неделими, взаимозависими и взаимосвързани. Това не може да бъде забравено в настоящия момент на световна криза. Поемаме ангажимент да направим така, че нашият отговор да поддържа достойнството и човешките права на всички без никаква дискриминация и призоваваме всички правителства по света да направят същото. Никой не бива да бъде забравян и никое човешко право не трябва да бъде пренебрегвано.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари