Жозеп Борел: Израел да спазва международното право в реакцията си след нападението на "Хамас"

0
Някои от израелските решения противоречат на международното право, заяви върховният представител на ЕС
Някои от израелските решения противоречат на международното право, заяви върховният представител на ЕС Снимка: Josep Borrell Fontelles / Twitter

Някои от израелските решения противоречат на международното право, заяви върховният представител на ЕС

Израел трябва да спазва международното право в реакцията си след нападението на "Хамас", призова върховният представител на ЕС по сигурността и външната политика Жозеп Борел.

Борел говори след като външните министри от Съюза призоваха израелските власти да не спират тока и храната за жителите на Газа и да осигурят хуманитарни коридори за онези, които искат да напуснат областта.

"Израел има правото да се защитава, но това трябва да става в съответствие с международното право, с хуманитарното право, а някои от израелските решения противоречат на международното право".

Огромното мнозинство от страните-членки на ЕС са на мнение, че помощта за Палестинската автономна власт трябва да продължи, каза Борел, след като по-рано Германия, Австрия, Дания и Швеция спряха изплащането на помощта за развитие на палестинските територии:

"Варварската атака на "Хамас" причини толкова много жертви, но и реакция от израелската армия, която също ще причини страдания на хората. В този момент броят на жертвите в Газа също нараства.150 хиляди души са прокудени от домовете си. Така че ние ще трябва да ги подкрепяме не по-малко, а повече. Палестинската администрация е нашият партньор - ние не се занимаваме с "Хамас".

По последни данни на местните власти броят на загиналите в Газа е 830, а ранените са повече от 4 200.

Жертвите в самия Израел след атаката на палестинските екстремисти от края на миналата седмица са повече от хиляда. Ройтерс и Би Би Си съобщават, че жителите на кибуца Кфар Аза близо до Ивицата Газа са били подложени на клане от нападателите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари