Европейската комисия утроява хуманитарната помощ за Газа

1
Помощта скача от 25 на 75 милиона евро
Помощта скача от 25 на 75 милиона евро

Помощта скача от 25 на 75 милиона евро

Изпълнителният орган на ЕС ще увеличи финансирането на хуманитарната помощ за ивицата Газа от 25 на 75 млн. евро, съобщи "Политико", цитирано от БТА.

Съобщението беше направено след телефонен разговор вчера между председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който беше една от водещите международни фигури, призоваващи Израел за сдържаност в отговор на нападението на "Хамас".

Фон дер Лайен и председателят на Европейския парламент Роберта Мецола посетиха Израел в петък, за да отдадат почит на жертвите на нападението на "Хамас" срещу Израел, което отне живота на повече от 1300 души. Но това, че не призоваха публично Израел за сдържаност при предприемането на атака срещу Газа, повдигна въпроси. За разлика от тях, по-рано през седмицата външните министри на ЕС подчертаха необходимостта от сдържаност и призоваха да бъдат допуснати храни, вода и лекарства в ивицата Газа, както и осъдиха нападението на "Хамас" срещу Израел.

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел свика извънредна виртуална среща на лидерите на ЕС за вторник, за да се установи "ясен единен курс на действие, който да отразява сложността на развиващата се ситуация".

"Ние сме напълно солидарни с народа на Израел и с жертвите на терористичните атаки", заяви Мишел в изявление, но добави, че "разгръщащите се трагични сцени в ивицата Газа в резултат на обсадата" и невъзможността за задоволяване на основни нужди, съчетани с разрушенията, причинени от мащабния ответен обстрел от страна на Израел, "предизвикват тревога в международната общност".

Съобщенията последваха седмица на разнопосочни послания от страна на ЕС относно кризата в Близкия изток, припомня "Политико". В понеделник комисарят на ЕС, отговарящ за разширяването, обяви, че цялата помощ за Палестина ще бъде спряна, а часове по-късно ЕС поясни, че всъщност помощта няма да бъде спряна, а ще бъде преразгледана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    €К утроява хуманитарната помощ...
    Въпреки, че обикновения данъкоплатец, чиито са тези пари, не харесва чифути и не е съгласен да се помага на юдеите!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари