Живущите в обгорелия блок в Образцов чифлик не знаят как ще изкарат зимата

0
Вместо да празнуват, през почивните дни хората бяха заети с отстраняване на щетите
Вместо да празнуват, през почивните дни хората бяха заети с отстраняване на щетите Видео: Русе Медиа

 

След големия пожар, който взе жертва в първия ден на Новата година в района на Образцов чифлик и село Червена вода, има нанесени сериозни материални щети

Хората са притеснени заради зимния сезон и търсят помощ за ремонт на входа. Те все още преживяват стреса от пожара, който остави в капан част от живущите в четириетажния блок, разкрива Русе Медиа. 

Ремзи Мехмедов и съпругата му първи забелязват пожара, тръгнал в дома на съседа им.

„Бяхме на терасата, усетихме миризма на кабели, изгорели кабели, и като погледнахме, видяхме пожара вече. След като видяхме пожара, съпругата ми отиде да събуди, или просто да види собственикът дали е у тях. Установих, че в тях е, излязъл, питала газова бутилка имат ли, казал, че имат и тя се уплашила и тръгнала нагоре да се обажда на хората да се евакуират, да излизат от блока навън, кой както може да избяга. Само че аз избягах, тя остана горе, не могла да се върне, да излезе от блока. И така се разделихме с нея“, разказва Ремзи Мехмедов.

Жената, както и други от съседите й, остават блокирани на горните етажи. Когато идват пожарникарите, част от хората са евакуирани с помощта на стълба.

Тя се пробвала, слязла до третия етаж, загърната с едно одеяло, видяла, че няма да успее и се върнала обратно. И се барикадира вътре в стаята. Пушекът беше повече, отколкото пламъкът. Пламъкът беше в самото жилище, стълбището беше цялото черно, тъмно, аз едвам излязох. Още от началото, камо ли останалите да излизат. Имаше опасност по стълбите да припаднат от самия въздух, защото то пластмаса гори, какво ли не гори вътре от мебелите, не може да се диша, един черен пушек, нищо не се вижда“, връща се назад мъжът.

Искрен Иванов също е останал в капана. „Тръгнах да излизам от входната врата и из един път видях само един черен облак, като катран черен. Не можах да сляза, оттам се връщам назад, и казвам да отворим терасата, защото почна да влиза тоя черен катранен дим в коридорчето ми. Отворихме прозореца на терасата, по-точно терасната врата да се проветри. Майка ми е на 72 години, болна е, с инсулт, взех я, повдигнахме я, успяхме да я закараме в спалнята, за да можем да се изолираме“, казва той.

Вместо да празнуват, през почивните дни хората бяха заети с отстраняване на щетите.

„Сами виждате каква е трагедията тук в блока. Прозорците са изпочупени, все пак е зимен сезон, дават го засега да е малко по-благоприятно времето, ако почне да вали сняг, не знам дали някой ще успее да ни помогне поне да възстановим дограми и евентуално ако трябва дори сме готови само материали да ни предоставят, ние да се хванем всички комшии, колкото можем, малко да го освежим“, казва още Искрен Иванов.

Блокът има професионален домоуправител, който вече е направил оглед на място. Предстои да разговаря с кметицата на селото, за да се потърси начин да се подпомогнат пострадалите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари