Живодар Душков получи отличие за приноса си в развитието на историята, културата и просветата в Русе

0

Той бе награден със статуетка с облика на Паметника на свободата от кмета Пенчо Милков

Малко след навършването на 75 години Живодар Душков бе награден със статуетка с облика на Паметника на свободата от кмета Пенчо Милков за цялостния му принос в развитието на историята, културата и просветата в Русе.

През годините ти оставяш много от себе си в сърцата на хората“, поздрави го кметът.

Душков разказа за един от последните си проекти, по който работи с дъщеря си Мира. За участието си в конкурс двамата разработват три литературни маршрута в Русе, разказващи за връзката на български и международни автори с града.

Роден в с. Надарево, Търговищко, и прекарал почти 3 десетилетия във Велико Търново, Душков свързва трайно живота си с Русе. Той е автор на 10 стихосбирки, книгата „И изгревен изглеждаше пасторът. Патриотична поезия и проза“ (2020) и романа „Пъзел“ (2001, 2019). Негови са над 5  белетристични сборника, 20 научни книги, учебници и учебни пособия от областта на историята, 160 научни изследвания и повече от 1300 публицистични и научнопопулярни статии.

Творбите му са включени в антологии и сборници, издадени в Русе, София, Стара Загора, Букурещ, Кишинев, Москва и др. Редактор е на 60 книги и десетки вестници.

Доц. Живодар Душков е носител на Награда „Русе“ в областта на публицистиката (2007), Златно перо на Съюза на българските журналисти (2008), голямата награда на конкурса „Хубава си моя горо, през XXI век“ (2014), Отличие от литературния конкурс „Вишнев цвят – дъх на пробуждане“ (2015), Почетен знак на електронното издание „Червеният ездач“ (2016). Удостоен е със званието „Заслужил доцент на Русенския университет“.

Членува в Съюза на българските журналисти, Съюза на учените и Лигата на българските писатели в САЩ и по света.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    9
    Браво кмете
    Достоен внук на дядо си. Награждаваш неговите "другарчета". Браво! Вечна слава на БКП Юи нейните мръсници
  • 2
    8
    QCHECK
    Гнусняк си беше. Наложи ми се да се явявам на ликвидация по "История на БКП" при условие, че никога не съм оценяван с по малко от "Добър 4" по уникално тежки дисциплини изискващи десетки безсънни нощи в решаване на математически, инженерни и чисто физични задачи. Дали е бил на другият бряг, не знам, нямал съм предложения или намеци от страна на този некадърник.
  • 3
    7
    xxx
    Преподаваше по история на БКП и студентите му викаха "Живодер Вадидушков"???
  • 4
    6
    до 4
    О, и лекциите ми водеше и упражненията, че и няколко пъти се явявах на този изключително важен за един инженер предмет. Така, че го познавам лично! Между другото започна да ме поздравява след 1989, може би очакваше, че ще му прасна някоя цепеница в главата, педалска му работа, исках да кажа възвишено чувствителна. Иначе казано гузен негонен бяга. Та, какво точно е направил този хубостник в жалкия си живот?
  • -1
    5
    азбукарче
    Тези, които критикуват Живодар Душков дали са направили в живота си поне една десета от това, което е работил и сътворил той. Лесно е да критикуваш, трудно, за някои невъзможно, да твориш.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари