Жива верига спаси от доразрушаване 100-годишен тютюнев склад в Пловдив

0

Жива верига от граждани спаси от доразрушаване тютюневия склад на ул. "Одрин" 8, чието разрушаване започна вчера следобед, информира Plovdiv24.bg.

В декларация от Камарата на архитектите в България, Регионална колегия Пловдив се казва следното:“ От години архитектурната гилдия на Пловдив се бори да спаси националните и местни исторически градски ценности, включително и тютюневите складове на Пловдив. Винаги сме подчертавали, че това е една специфична територия с идентичен образ, исторически свидетел за архитектурни постижения от началото на миналия век. Заради тази особеност зоната е оценена от специалистите на НИНКН като групова недвижима културна ценност, което съгласно Закона за културното наследство означава, че са под контрол и защита от специализираните държавни институции. Въпреки това станахме свидетели на брутално разрушаване на една от най-ценните сгради с висока художествена и архитектурна стойност и съхраняваща уникални фрески на пловдивския художник Вълчан Петров. В момента на събарянето сградата е в процедура на регистрацията като недвижима индивидуална културна ценност, което е известно на управляващите.“ Междувременно със заповед на кмета Иван Тотев са забранени абсолютно всякакви дейности - без значение какви и се чака мнението на специална комисия от министерството на културата, която вероятно ще инспектира обекта.По предварителна информация плановете за мястото са за вдигане на 10-етажен хотел. Разрешителното за събаряне е подписано през 2010 година и презаверено през 2014 на базата на удостоверение от 2010 година".

В удостоверението се казва:
"Националният институт за недвижимо културно наследство издава удостоверение на фирма "Одрин 8" ООД "в уверение на това, че сградата на ул. "Одрин 8" не притежава статут на единична недвижима културна ценност по смисъла на чл. 59 ал. 4 и чл. 65 от Закона за културното наследство. Сградата е извън охранителната зона на архитектурно-строителна недвижима ценност "Тютюнев склад като архитектурно-строителен паметник на културата". Обектът е и извън обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групов археологически и архитектурно-строителен паметник на културата, паметник на урбанизма и културния пейзаж - Историческа зона "Филипопол - Тримонциум - Пловдив" - Система от уличен ансамбъл по ул. "Иван Вазов" и ул. "Цанко Дюстабанов", обявен с протокол от 22.05.2000 на НСОНПК, утвърден от министъра на културата.

Всъщност техническата грешка за сградата на ул. 'Одрин" 8 е направена още през 1985 година, когато е сбъркан снимачният номер и вместо за паметник на културата да се отбележи сградата на номер 8, се отбелязва тази на отсрещната страна.

Във връзка с множество медийни публикации и репортажи, поставящи въпроса за законността на събарянето на тютюневия склад зад автогара "Юг" в Пловдив, Окръжна прокуратура - Пловдив възложи проверка за длъжностни престъпления, включително евентуално противозаконно издаване на разрешение за разрушаване на недвижима културна ценност.

В рамките на проверката ще се изясняват както статутът на сградата, така и законосъобразното извършване на процедурите, свързани с даването на разрешение за нейното събаряне. Извършването й е възложено на отдел "Икономическа полиция" при ОД на МВР Пловдив. Срокът, определен от наблюдаващия прокурор за приключването на проверката, е 30 дни.

Източник: Plovdiv24.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари