Спряха събарянето на още един тютюнев склад в Пловдив

0
Спорният обект е масивно здание срещу Сточна гара, за което местната власт е издала две заповеди за събаряне поради опасност
Спорният обект е масивно здание срещу Сточна гара, за което местната власт е издала две заповеди за събаряне поради опасност Снимка: БНТ

Полиция спря събарянето на пореден тютюнев склад в Пловдив

Спорният обект е масивно здание срещу Сточна гара, за което местната власт е издала две заповеди за събаряне поради опасност.

Вчера експертният съвет за опазване на наследството обяви сградата за културна ценност с категория "за сведение". След възложена от прокуратурата проверка на събаряните тази седмица сгради в тютюневия град, полицията е спряла дейностите в зоната, което пречи на собствениците да предприемат плануваните действия.

Собственикът на склада Пламен Моравенов обясни, че е планирал да демонтира само най-опасната част от сградата, с което да предотврати инциденти.

"Останалата част щеше да остане до установяване. Нито имаме преустройствен план, нито имаме намерение да строим каквото и да било. Важното е за града. Всички минаваме оттук, 50 хиляди автомобила се движат на ден. Възможности за укрепване няма. Защото има и конструктивни документи", обясни той пред БНТ.

Жителка на квартала до склада казва, че безопасността е на първо място.

"От 2013 година подавам жалби до всички възможни институции и съм решила ако това положение продължи ще пиша до европейските институции, за да може да предотвратя някаква катастрофа", казва тя.

Архитект Петкана Бакалова, след чиято намеса спря събарянето на сградата преди години, напомни, че има йерархия на нормативните актове и единствено експерти, регистрирани по Закона за културното наследство имат компетентна оценка както за архитектурната стойност, така и за конструктивното състояние на такъв тип сгради.

"В момента, за съжаление, всеки инвеститор може да се снабди с конструктивно становище, че сградата е опасна", коментира тя.

След като сградата бъде обявена за паметник на културата по Закона за културното наследство трябва да се направи протокол и предписание за аварийно укрепване. Ако собственикът не го извърши, общината може да извърши укрепване за своя сметка и да изисква средствата или да наложи ипотека върху имота.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари