Мистериозни тунели под паметници на културата в Пловдив - кой и защо ги е прокопал

0

Криминална полиция и Инспектората към министерство на културата проверяват тунели, прокопани под сгради - паметници на културата в центъра на Пловдив.

Изкопите са стигнали античните зидове на Римския стадион и застрашават наследството на древния Филипопол. Дейностите не са съгласувани с институциите. Общината спря строителните работи, информира БНТ.

Изкопните дейности под сградите на ул. "Княз Александър Първи Батенберг" с номера пет и седем са от две години, твърдят живеещи на двата адреса. По думите на хората отговорен за прокопаването под сгради-паметници на културата е единият от съсобствениците Мирослав Стамов.

"Той влиза и прави отдолу под земята и над земята каквото си пожелае. Уж нещо да укрепи и след това се получават тунели и изкопи дълбоки до 10 метра ...представете си, че скоро може да имате метро в Пловдив", каза Мария Стефанова, съсобственик.

"Просто сме втрещени, че къщата ни ще падне при първия голям дъжд или земетресение. Достигнал е пластовете на Римския стадион и е компрометирал основите и на двете къщи", казва Светлана Варадинова, съсобственик.

Съседи са подавали многократно жалби. Последните са след като подстъпа към една от къщите се срутил.

Можеше да се случи, когато някой човек минава отгоре, защото той отдолу е подкопал всичко, казва Мария Стефанова, съсобственик.

При последната си проверка специалисти по строителен контрол и археолози са констатирали нарушения на обекта. Затова и незабавно от район „Централен“ са издали заповед за спиране на дейностите.

Беше издаден констативен акт, който установява изливане на бетони, подпиране на стени, нивото на избените помещения е коригирано, като на места има между 4 и 6 метра изкоп в дълбочина, казва Георги Стаменов, кмет на район „Централен“ в Пловдив.

На този етап ние сме констатирали че в сградите на номер 5 и номер 7 е разрушен частично паметник на културата. И са правени изкопни дейности без наблюдение на археолог –оттам минават източната страни със седалките на Античния стадион на Филипопол, казва София Христева, археолог.

Веднага е уведомен и Инспекторатът към културното министерство.

Не беше възможно да се достигне до всички части, защото на някои помещения бяха монтирани сериозни метални врати, казва арх. Слави Славов, Инспекторат към Министерство на културата.

Служители на Криминална полиция вече са разпитали съсобственика на имотите Мирослав Стамов. По случая е образувана проверка. Самият Стамов твърди, че само е укрепвал имотите си и е съгласувал всичко. Разполага и с документи.

Няма прокопаване. Има английски дворове, които се свлякоха в моя имот... и всъщност това нещо, когато пропадна от дъждовете аз временно направих преместване, за да може да се минава.....Аз тръгвам не да руша паметника, ако приемем, че са паметници, а да ги запазвам.

До дни от Инспектората на културното министерство ще оформят констативен протокол по случая.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари