Житни посеви пред опасност от измръзване

0
Според професор по агрометереология се очаква по-скоро коледен студ, отколкото коледен сняг
Според професор по агрометереология се очаква по-скоро коледен студ, отколкото коледен сняг

Закъснялата сеитба заради сушата през есента може да доведе до измръзване на житните култури в някои региони на страната 

Това важи особено за Горнотракийската низина, коментира пред "Монитор" ръководителят на секция "Агрометеорология" към НИМХ на БАН проф. Валентин Казанджиев.

Много земеделски производители не са успяли да извършат навременна обработка на почвата и семената все още не могат да покълнат и поникнат. По този начин са уязвими от евентуални студове в края на месеца и през януари. В същото време културите в северозападната и североизточната част на страната са в добро състояние.

"Все пак тези райони изхранват България. В Тракия не е добро положението, там развитието на житните култури е забавено, но се надявам валежите тази седмица да подобрят ситуацията", обясни проф. Казанджиев. Според него независимо от тежката суша през предходните месеци, като цяло състоянието на земеделските култури е добро.

"Валежите сега бяха доста обилни и това в известна степен компенсира сушата", каза той. Според експерта у нас предстои по-скоро коледен студ, а не коледен сняг. До края на предстоящата седмица обаче не се очакват критично ниски температури от под -10 градуса. Според проф. Казанджиев световните метеорологични центрове често не отбелязват факта, че страната ни има разнообразен релеф и поради това не могат да се използват стандартите на повечето агенции, които дават прогнози.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари