Жителка на Кюстендил: Изнасят плодородна почва, за да строят фотоволтаици

1
Мирен протест против изграждането на фотоволтаици върху земеделски земи се състоя тази вечер пред общината в Кюстендил
Мирен протест против изграждането на фотоволтаици върху земеделски земи се състоя тази вечер пред общината в Кюстендил Снимка: БНР

Мирен протест против изграждането на фотоволтаици върху земеделски земи се състоя тази вечер пред общината в Кюстендил

Протестът беше организиран в социалните мрежи, предаде БНР.

"Абсолютно съм против това, което се случва", каза Антонина Шипарова от с. Шипочано. Тя е председател на инициативен комитет "За чиста природа" и екологично сдружение и посочи, че в момента се води дело с фирмата, изготвила екологичната оценка за изграждането на фотоволтаичния парк между селата Коняво и Дворище, защото оценката имала сериозни пропуски.

"Строят се фотоволтаици на площ от 1300 дка, кумулативният ефект ще бъде голям. При самия процес на преобразуването на светлинната енергия в електрически ток се отделя голямо количество топлина, на мястото се концентрира и радиация. Освен тези 1300 дка, се очаква да стъпят още две фирми, като общата площ се увеличава до 6 хиляди декара, при положение, че стратегията на общината е да се прави туризъм, а не промишленост", посочи още Шипарова.

Тя допълни, че преди време, когато сегашният кмет е бил общински съветник, с общи усилия са успели да спрат златодобива в района и посочи, че се надява сега да се спре и това. "Изнася се почва, която е плодородна, а последствията ще бъдат промяна на климата, допълни Шипарова. "Надявам се хората да се вразумят и да се стигне до решение, с което природата да остане чиста", каза още тя.

"Уместно ли е в най-плодородния край на България да се "посаждат" фотоволтаици", питаха участниците в протеста. Те посочиха, че няма и яснота относно това какво ще се случи след време с всичките тези панели, когато изпълнят предназначението си и се амортизират.

"Корените ми са от Коняво, затова имам сантимент към района", каза общинския председател на партия "Възраждане" в Кюстендил Цветомира Маринова, която беше на протеста. Тя уточни, че иска Кюстендил да бъде свързван с овощна градина, а не с фотоволтаици.

"Гърция имат острови, които са необитаеми, също и повече слънце, защо те не правят нищо? В момента не печелим от този район, но категорично и не губим. Това е нашият ресурс - плодородната ни земя", заяви общинският съветник Мира Миркова.

"Не мога да коментирам дали е законно или не строителството. Това е от компетенцията на РДНСК", каза кметът на общината Огнян Атанасов, който се срещна с недоволните. "Ще се постарая да присъствам на следващата проверка, но при предишните заключението е, че няма нарушения", каза Атанасов. Той посочи, че неговата позиция е непроменена и върху общински земи – пасища, ниви, мери и ливади, няма да позволи нито кв.метър фотоволтаик. "В случая става въпрос за частни земи, които са били продадени", каза още Атанасов.

Той посочи още, че конкретните земи в района между селата Коняво и Дворище са със сменено предназначение и са превърнати в урбанизирана територия през 2019/ 2020 година, с решение на Общинския съвет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    4
    Йордан Петров
    Лъже дъртата кюстендилска червена курва! Те ако тия площи им трябваха щяха да са засети, а не да стоят неизползвани и да приказва лъжи за излъчвана топлина и радиация.Количеството излъчвана топлина от земята следствие на слънчевата енергия без фотоволтации е по-голяма отколкото с фотоволтации, тъй като част от нея ще бъде трансформирана в енергия с която тоя дрисла да може да си бръсне косматите краха и вагина с електрическа бръсначка.
  • 4
    3
    до 1
    Не са само покривите на блоковете. Много паркинги биха имали полза от сянката на фотопанелите. Даже и козирки над тротоари и пътното платно биха били полезни, но е трудно за уреждане, пък виж земеделска земя да купиш и да се договориш с кмета на селото срещу скромно финансово мотивиране е къде по-лесно.
  • -2
    2
    БКП умре!
    Много прости тези селски кумунярки! Искат си ТКЗСто щото така са свикнали от мракобесните за България времена 1945-1989!
  • 6
    1
    mischi
    6000 дка урбанизирана територия в страна, където населението намалява и свободните жилища се увеличават в геометрияна прогресия? много щедра община, нещо не ми се вижда логично. Защо на плодородна почва? По покривите на блоковете има толкова много свободни площи? Ама да си спестите от наема, дето и без това е нищожен!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари