Жители на Варна издирват пеликана Стойчо

0
Водолюбивата птица е атракция на крайбрежната алея
Водолюбивата птица е атракция на крайбрежната алея Снимка: БНР - Варна

Водолюбивата птица е атракция на крайбрежната алея

От няколко дни варненци се питат къде изчезна розовият пеликан, който в продължение на месец беше атракция на крайбрежната алея в морската столица.

Пеликанът изчезна преди около седмица, уточни пред Радио Варна зооинженерът във варненския зоопарк Георги Тодоров:

"Наблюдавахме няколко ята, които преминаха над Варна. Предполагаме, че се е присъединил към тях. Свободата е по-силна от глада. Животното е диво, не е социализирано, така че си търси свободата. "

През есента на миналата година пеликанът беше доведен от Белослав в спасителния център във Варна със счупен крак. След като бе излекуван, бе пуснат в езерото при другите пеликани, след което предстоеше да бъде пуснат в природата. Инж. Тодоров обясни, че пеликанът сам е решил да си тръгне, тъй като през месеците март - април е прелетът на този вид птици:

"Инстинктът му е много силен и реши да си тръгне. Установи се в морето около трета буна, където няма достатъчно храна за него. Дадохме указания на хората да го хранят само риба. Ние се опитвахме нееднократно и да храним, и да хванем, за да бъде пуснат в природата, но той ни познава и не ни допусна. Все пак сме извършвали манипулации и той ни помни. Оказа се, че пеликаните имат много силна памет. Дори сменяхме дрехите си, но той ни разпознаваше. Запомнил ни е много добре."

Розовият пеликан не гнезди в България, а само преминава през нашите територии. Води се като изчезващ гнездящ вид, обясни зоонженерът:

"Засега у нас се връща само къдроглавия пеликан. Добра новина е, че на дунавския бряг край Силистра има 92 двойки, които гнездят на платформи. Надяваме се да върнем и розовия пеликан."

Зоонженерът в зоопарка Георги Тодоров обясни пред Радио Варна, че птицата, наречена в социалните мрежи Стойчо, е била млад екземпляр на възраст около две години. Средната възраст на този вид птици е около 20 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари