Розов пеликан се установи на Крайбрежната алея във Варна

1
Пеликан от спасителния център на зоопарка във Варна се завърна в естествения си хабитат
Пеликан от спасителния център на зоопарка във Варна се завърна в естествения си хабитат

Пеликан от спасителния център на зоопарка във Варна се завърна в естествения си хабитат

Пеликан, лекуван в спасителния център на зоопарка във Варна, се е установил на Крайбрежната алея в града.

Птицата не е беглец, а е преминала успешно лечение и сама е преценила, че е време да се върне в естествения си хабитат, съобщиха от зоопарка.

Розовият пеликан е пристигнал миналата есен в спасителния център с леки наранявания и отпадналост. Екипът, грижил се за него, е започнал да планира връщането му в естествена среда, но птицата го е изпреварила и се е установила на Крайбрежната алея.

Към момента пеликанът се чувства добре и изглежда в добро здраве, което означава, че се храни добре, каза за Moreto.net инж. Пламена Каразутева, зоолог в зоопарка.

Птицата консумира основно риба. От зоопарка призовават хората да не я хранят с вредни храни като снаксове, гризки и сладко. Тези неща са изключително опасни за нея и могат дори да я убият.

За последните няколко години това е първият случай на птица, напуснала сама центъра.

Розовият пеликан се счита за изчезнал като гнездящ вид в България. Размахът на крилете му достига до близо 3 метра. Обичайно обитава блата, езера, рибарници. Гнезди колониално в обширни тръстикови масиви. Има едно поколение годишно.

Последното успешно гнездене у нас е на две двойки в езерото „Сребърна“ през 2000 година, посочват от Българско дружество за защита на птиците.

В България розовият пеликан се среща основно по време на миграция, когато хиляди птици се събират за почивка и хранене в Бургаското езеро.

Завръщането на пеликана в природата е добра новина и показва, че спасителният център на зоопарка във Варна успешно изпълнява своята задача – да връща в естествената им среда болни и пострадали диви животни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари