Жители на Пирот: Усеща се силен аромат на амоняк, облакът е над нас

0
Сред прегледаните в болница е имало и българи, информира генералният ни консул Димитър Цанев
Сред прегледаните в болница е имало и българи, информира генералният ни консул Димитър Цанев Снимка: Reuters

Сред прегледаните в болница е имало и българи, информира генералният ни консул Димитър Цанев

Първата жертва след дерайлирането на влак с амоняк край Пирот е загинала от задушаване. Десетки са обгазените. Товарната влаковата композиция излезе от релсите на 10 километра от Пирот. Три от вагоните се обръщат и започва теч на амоняк. Образува се облак над Пирот.

"Усеща се страшно силен аромат на амоняк. Облакът е над Пирот", сподели местен жител, предаде Bulgaria ON AIR.

Властите обявиха извънредно положение. 51 души са хоспитализирани в местната болница заради симптоми на отравяне с амоняк, един е починал. Други осем са настанени в Университетската болница в Ниш.

"Обявили сме извънредна ситуация на територията на Пирот заради инцидента. Композицията е била от 21 цистерни, от тях една е била празна, останалите 20 са били пълни с амоняк. Знаем, че няколко цистерни са дерайлирали. Пробити са и изтича амоняк", съобщи кметът на Пирот - Владан Васич.

Сред прегледаните в болница е имало и българи, информира генералният ни консул Димитър Цанев.

“Имаше наши сънародници, които се оказаха на мястото на инцидента, но след преглед от медицински екипи, тяхното физическо състояние е било преценено, че не налага болнично лечение и са били освободени. Препоръката ни е в рамките на днешния и утрешния ден нашите сънародници да не пътуват в Пирот", призова Цанев.

Заради амонячния облак властите затвориха магистралата към Ниш, а алтернативният маршрут е старият път за Бела паланка.

Амонякът е натоварен в България и е пътувал за Сърбия.

"Влакът е тръгнал на 24 декември, композиран е в гара Повеляново, 20 цистерни са натоварени с амоняк, цистерните са на немските и френските жп администрации, в състава няма български вагони", уточни инж. Бойчо Скробански от Националния борд за разследване на произшествия.

Няма теч на амоняк в река Нишава увериха сръбските власти, детските градини и училищата са затворени. Препоръката е хората да не излизат навън. Основната версия за инцидента е лошата инфраструктура.

Специалисти препоръчват, ако има ново изтичане на амоняк, да се скрият в ниските части на сградите, тъй като той е по-лек и се концентрира по високите части.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Михаил
    Аромат на амоняк? На сърбина му е простено да не знае добре български език, но на нашите "журналисти" не е! "Аромат" на градска тоалетна!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари