Жилищата в Русе са поскъпнали с 40%

2
Апартаментите в съществуващи сгради са поскъпнали с 42% за периода, докато при новите нарастването на цените е значително по-малко - с 23,6%
Апартаментите в съществуващи сгради са поскъпнали с 42% за периода, докато при новите нарастването на цените е значително по-малко - с 23,6%

Жилищата в София отчитат най-високото поскъпване у нас през последните 5 години

Цените на имотите в столицата са скочили с близо 60% за периода, което нарежда София на първо място сред българските градове с над 120 000 души население, сочат данните на Националния статистически институт, цитирани от вестник „Труд”.

Към края четвъртото тримесечие на миналата 2020 година, цените на жилищата ново строителство в София отчитат ръст от 51.4% спрямо края на 2015 година. Старото строителство регистрира по-забележимо поскъпване, като за периода е добавило близо 62% към цената си.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив, с повишение на цените на имотите с 52% за период от пет години. За разлика от София, в града под тепетата поскъпването на новото строителство е по-голямо от това на старите жилища. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с близо 55% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали с над 51%.

Челната четворка на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Стара Загора и Русе, където нарастването на цените за периода е с близки темпове - с 40-42%. Все пак с малка преднина на трето място в общата класация е Стара Загора (+42%), следвана от Русе (+40%). Но за всеки от двата града има съществена разлика между движението на цените на новите и съществуващите жилища. В Стара Загора значително по-голямо е поскъпването на новото строителство - с 54,2%, като в този сегмент от пазара градът изпреварва дори София и се нарежда на второ място в класацията след Пловдив.

При съществуващите апартаменти в Стара Загора нарастването на цените също е сериозно - с 38,4%, сочат данните на националната статистика.

В Русе ситуацията е различна - апартаментите в съществуващи сгради са поскъпнали с 42% за периода, докато при новите нарастването на цените е значително по-малко - с 23,6%.

Варна остава на пето място в класацията с поскъпване на жилищата с 32.1% за пет години. Във Варна новите апартаменти са поскъпнали с 22.6% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е много по-голямо - с 37.8%. В данните на НСИ не са включени сделките с имоти в курортните комплекси.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с 41.2% като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 44.3%, а ръстът на цените на новото строителство е с 36%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари