Жените раждат повече деца в държавите, където мъжете готвят и чистят

0
Проучване на американски институт анализира тази зависимост
Проучване на американски институт анализира тази зависимост

В България са важни и доходите, доверието в здравеопазването, възможностите за дистанционна работа, коментира Адриан Николов от ИПИ

Държавите, в които жените раждат повече деца, са с общества, в които мъжете помагат повече на жените с домашната работа вкъщи. И обратно - държави с по-ниска раждаемост са тези, в които мъжете са по-малко подкрепящи в задълженията вкъщи. Тази зависимост е описана в доклад на Националното бюро за икономически проучвания (НБИП) на САЩ от 2022 г., озаглавен “Икономика на плодовитостта”, а сп. “Икономист” пусна графика от този анализ.

Петте страни (от включените в изследването) с най-голям мъжки принос към домакинството и гледането на деца са с най-висок коефициент на плодовитост - над 1,8. Обратно - в петте страни с най-малък принос на мъжете коефициентът на плодовитост е под 1,5. Тези факти предполагат, че разпределението на ролите между бащите и майките е важен аспект за раждаемостта”, пише в анализа на НБИП.

От вестник "24 часа" са потърсили за коментар икономиста от Института за пазарна икономика Адриан Николов, който сподели графиката във фейсбук профила си.

Става дума за едно относително ново изследване на факторите, които движат раждаемостта. Семейната среда определено е от значение, като в развитите икономики там, където от жената не се очаква да поеме цялата тежест на отглеждането на децата и на грижата за домакинството, повече жени избират майчинството.

Разбира се, това не е единственият и най-тежък фактор. Що се отнася конкретно до България, някои фактори на средата като че ли са по-важни – достъпът до детска грижа, качеството и доверието в здравеопазването и образованието, разполагаемият доход играят по-важна роля.

От значение е и възможността майките да комбинират децата си с кариера, за което създаването на повече възможности за работа от разстояние и почасова работа е от голямо значение.

Не бива изборът да бъде “работата или децата”, а по-скоро да се намери баланс между двете. Нищо от това, разбира се, не изключва по-активна роля на мъжете в отглеждането на деца и в поддръжката на домакинство – напротив, всички тези аспекти се допълват.”, коментира Николов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    123
    А минети, къде правят повече ? Където ги бият, или където им готвят и чистят ? За един приятел питам.
  • 7
    3
    Ала-бала
    Тия "изследователи" ще ме разплачат от умиление. Кой им плати за т. нар. изследване. Направо "виждам" как запотения арабин чисти, мие чинии и дондурка осмото чааве, а вечерта води ханъмата на ресторант и и подарява букет от рози. А бре за какво ни вземате?
  • 7
    2
    Сатирикон
    Представям си при тъмнозелените как мангалът се е разчистил и разгорвил...
  • 7
    1
    Аз
    Пълни глупости. Отдавна е известно, че по-образованите жени имат по-малко деца.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари