Жена с две автоимунни заболявания премина през Ковид-19 и стана майка

0
Регистър колко души у нас страдат от автоимунни заболявания няма. Смята се, че броят им е над 30 хиляди
Регистър колко души у нас страдат от автоимунни заболявания няма. Смята се, че броят им е над 30 хиляди Видео: NOVA

Преди месец Ана става майка

Младата жена от Варна преживява много, преди да стигне дотук – повече от 10 години живее с тежко автоимунно заболяване, което откриват късно. Преди няколко отключва още едно, пак автоимунно:

Заболяването ми прогресираше до степен, до която трудно започнах да вървя. Имах много проблеми. От болка не спях. Изпаднах в тежка депресия, защото млад човек на 20 години не може да върви и не знае защо”, разказва тя пред NOVA

След години терапия и много безсънни нощи, двете болести са в ремисия, а тогава идва щастливата новина - Ана чака дете. Щастието обаче не продължава дълго, а Ана отново е попарена - заразява се с коронавирус. Признава, че в този момент страхът дали ще задържи детето я завладява напълно:

Когато забременях, започна отново, новия казус. Дали да спираш медикаменти, дали да сменяш. Много от специалистите нямаха концепция как да се процедира”.

Тогава на помощ идва проф. Зоя Спасова от болница „Свети Иван Рилски”, която консултира пациентката. Успяват да овладеят и автоимунните заболявания и COVID инфекцията. Заради вируса и бременността обаче се налага да спрат текущите терапии. Затова д-р Спасова започва да я следи всеки ден:

Това е една стряскаща ситуация. Имаше един етап, в който се чудих дали няма да се наложи да снимаме и майката и бъдещето бебе, за да видим дали нямат пневмония”, разказва д-р Спасова.

Регистър колко души у нас страдат от автоимунни заболявания няма. Смята се, че броят им е над 30 хиляди. Много от тях вече преминаха през COVID-19. Самото лечение на коронавируса все пак не е толкова опасно, категорични са медиците. Рискът е след това.

И днес отчитаме по-малко пациенти с коронавирус в болниците. Лекарите обаче напомнят на хората с тежки и автоимунни заболявания да не престават да следят състоянието си.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Болница. Докторът сяда до леглото на пациента.
- Е, всичко е готово за операцията. Каква упойка предпочитате - по-скъпичка или по-евтина?
- По-евтина, докторе. - отговаря без колебание пациентът.
Докторът се прокашля и започва:
- Аз съм Сънчо, ида от горица...

Харесай Дунавмост във Фейсбук