Жена от района на Чернобил: Нямаме връзка с работниците в централата

0
"В чернобилската атомна електроцентрала се съхранява отработеното ядрено гориво, което трябва да се охлажда. Затова трябва да има ток. Ако не бъде охлаждано, то ще започне да се нагрява, а това е опасно", разкрива Марина Бистрова
"В чернобилската атомна електроцентрала се съхранява отработеното ядрено гориво, което трябва да се охлажда. Затова трябва да има ток. Ако не бъде охлаждано, то ще започне да се нагрява, а това е опасно", разкрива Марина Бистрова Снимка: © ТАСС/EPA/SERGEY DOLZHENKO

В района на украинския град Славутич, където живеят работещите в атомната електроцентрала в Чернобил, няма ток и вода

По разпореждане на руските сили повече от две седмици е забранено на дежурните в централата да я напускат и да бъдат сменени, поради опасения от диверсия. Това разказа пред БНТ Анатолий Бистров, чиято дъщеря живее в Славутич и преди години е работила в централата. Мъжът има къща в село Кардам.

Сега там е приютил жена с двете й деца и внучката си, избягали от войната.

Дъщерята на Анатолий – Марина разказа, че град Славутич е напълно отцепен, пътищата са минирани, мостовете са взривени. В магазините няма храна, банкоматите не работят. Не могат да заредят телефоните си, защото няма ток. Марина е притеснена, че нямат връзка с работещите в атомната електроцентрала.

"В чернобилската атомна електроцентрала се съхранява отработеното ядрено гориво, което трябва да се охлажда. Затова трябва да има ток. Ако не бъде охлаждано, то ще започне да се нагрява, а това е опасно. Нямаме връзка с Международната агенция за атомна енергия, по тази причина оттам не могат да контролират какво се случва в атомната централа", каза Марина Бистрова.

За живеещите в Славутич става все по-трудно оцеляването. Хората привършват запасите си от храна, а вода вече нямат.

"Заради липсата на ток дори да е имало нещо в хладилниците, то се разваля. Няма къде да приготвяме храна, защото няма газ в града. Не работят печки, хладилници", казва Марина.

Много хора са напуснали града, за останалите това вече е невъзможно.

"Наскоро един човек от града се опита да отиде в Чернигов на хемодиализа. Пътувал е заедно с жена си за болницата, когато са стреляли по колата и са го убили, а жена му била ранена. Сега хората се опитват да помогнат на ранената му съпруга, която е останала на пътя и да приберат тялото му", разказва Марина.

Бащата на Марина, който от 8 години живее в Кардам, е много притеснен за дъщеря си. Казва, че не е очаквал Путин да нападне Украйна.

"Децата ми завършиха училище в Славутич, рускоезични са, живеещите там също говорят руски и никой не е търсил защита нито от Путин, нито от Америка", каза Анатолий Бистров

Анатоли и семейството му още не могат да повярват, че братски народ води война с тях и то с такава жестокост. Надяват скоро в Украйна да има мир.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари