Желанието за власт на Реформаторите удари на камък

0
И двете политически сили са готови да отидат на предсрочни избори, заяви здравният министър в оставка Петър Москов
И двете политически сили са готови да отидат на предсрочни избори, заяви здравният министър в оставка Петър Москов Снимка: БГНЕС

Сондажът на Реформаторския блок дали ГЕРБ биха подкрепили евентуален кабинет с мандат на Блока удари на камък.

От страна на ГЕРБ в срещата участваше единствено Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ и член на Изпълнителната комисия на партията. РБ беше представен от Борислав Великов, вицепремиерът в оставка и лидер на ДБГ Меглена Кунева, Найден Зеленогорски, съпредседател на ПГ на РБ, здравният министър в оставка Петър Москов и новоизбраният председател на НПСД Орхан Исмаилов.

След срещата Менда Стоянова даде да се разбере, че е твърде рано за каквито и да било договорки. Същото констатираха и Реформаторите, така че не стана ясно същността на инициативата – предвид факта, че те все още не са получили мандат за съставяне на правителство.

ГЕРБ смята, че е много рано да се водят официални разговори за бъдеща коалиция и парламентарни мнозинства, каза Стоянова. Бяха обсъдени в детайл двете години на съвместно управление в коалицията ГЕРБ-РБ. Дадохме висока добра оценка за начина, по който работеше коалицията, заяви Петър Москов.

Дадохме си ясна сметка, че и двете политически сили са готови да отидат на предсрочни избори, едва след като всички възможности преди това са изчерпани. ГЕРБ заяви, че в разговори за бъдещо мнозинство и за евентуално продължаване на реформаторските усилия, можем да влезем само след фактическо връчване на мандата след БСП“, добави Москов.

По-рано днес Изпълнителният съвет на Реформаторския блок взе решение за започване на консултации с парламентарно представените сили – за „недопускане на БСП и ДПС отново в управлението на страната“, пише в прессъобщение на Блока, предаде Ureport.

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи утре мандат на БСП, чийто лидер Корнелия Нинова вече декларира, че ще го върнат незабавно. Третата политическа сила е по избор на президента, като Реформаторите очакват да са те.

„Целта на консултациите е да разберем дали е възможно в рамките на този парламент да бъде формирано стабилно мнозинство, гарантиращо продължаване и задълбочаване на реформите с особен акцент върху борба с корупцията; съдебната реформа; образование и здравеопазване; отбрана и сигурност; енергетика и икономическа стабилност“.

Ако тези консултации покажат възможност за ефективно реформаторско мнозинство, РБ ще оползотвори мандата и ще участва в парламентарно мнозинство, но без да излъчва политически лица в правителството, заявяват от РБ. В случай че Реформаторите не установят, че ще получат подкрепа, Блокът ще върне мандата незабавно – ако го получи.

Менда Стоянова заяви, че отговорността за съставяне на служебно правителство е редно да се поеме от новоизбрания президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова. Причината, по думите й, е, че остават не повече от двайсетина работни дни до напускане на „Дондуков“ 2 от настоящия държавен глава и никой не би се съгласил да участва в правителство за толкова кратко време.

„Настояваме г-н Радев и г-жа Йотова да си поемат отговорността, да направят едно служебно правителство, чиято цел е да подготви следващите парламентарни избори“.

Източник: Ureport
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари