ЖЕГА: Температурите в Русе скачат до 40 градуса

3
Възрастните хора и децата да не излизат на слънце в периода от 11:00 до 17:00 часа
Възрастните хора и децата да не излизат на слънце в периода от 11:00 до 17:00 часа

Възрастните хора и децата да се внимателни, да не излизат на слънце в периода от 11:00 до 17:00 часа, когато е най-горещо

Синоптичната комисия обявява, че следващата седмица е възможно да бъде най-горещата през това лято. Разбира се това е условно, тъй като ни предстои месец август, но моделите рисуват жеги и липса на валежи, предаде Дарик Радио.

В събота и неделя, времето остава нестабилно, като над западните райони, особено следобед, ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има валежи - повече в събота, отколкото в неделя.

Планините ще бъдат център на тези явления, а те ще са предизвикани от плитък център на ниско налягане на северозапад от България. Температурите в района на София и по останалите високи западни полета ще са около 24, 26 градуса, малко ще се понижат, заради облаците и очакваните валежи.

От понеделник нататък нещата вече ще изглеждат и типично летни. В понеделник все още е възможно да има слаби превалявания на места в планините, като температури бързо ще се повишават.

И сега стигаме до основното - в дните от понеделник до събота, температурите ще се повишават, като в сряда и четвъртък е възможно, на места в низините на страната, в районите на Русе, Свищов, в Източна Тракия, да достигнат дори до 40 градуса.

Това си е горещо време, но не е екстремално горещо, все пак такива температури са обичайни за този период на годината. Можем да се каже дори, че ще има два - три дни с горещници.

В края на следващата седмица - около събота - неделя, вероятно ще се създадат условия за летни превалявания.

Трябва да се подготвим за идващото горещо време. Хубаво е да проверим изправността на климатиците и да си припомним основните правила за жегите.

Възрастните хора и децата да не излизат навън във времето от 11 до 17 часа, не бива да стоят на слънце, а също така да се пие повече вода, да се носят шапки и по-светли и широки дрехи, ако се налага да излизам в горещото време.

Трябва да сме внимателни сред природата, да не предизвикаме случайно пожари, защото при сухо и горещо време и най-малкия огън може да предизвика горски или полски пожар. В Гърция вече бушуват десетки пожари, а следващата седмица нещата още ще се усложнят.

След краткото влошаване на времето около първи и втори август, ни чакат отново дни на горещо време и много слънце в началото на следващия месец.

Лятото се връща с типичните си проявления, да му се радваме, защото ден след ден, денят става все по-къс и без да се усетим ще дойде септември, после октомври и някоя сутрин ще осъмнем със сняг.

Е, сняг в средата на юли е необичайна дума в средносрочната прогноза, но така ще се случи, бъдете сигурни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари