Жандармерия спря стотици гневни протестиращи срещу роми биячи

0
С възрожденски песни гневните хора се опитаха да нахлуят в ромската махала
С възрожденски песни гневните хора се опитаха да нахлуят в ромската махала Видео: Traffic News

Стотици се събраха на протест в пловдивското село Войводиново, след като двама роми пребиха 33-годишен военнослужещ.

С възрожденски песни гневните хора се опитаха да нахлуят в ромската махала, но бяха пресрещнати от жандармерия и полиция. До сблъсъци не се стигна, след като в знак на съпричастност полицаите свалиха каските си, а жестът бе посрещнат с аплодисменти от протестиращите. Хората настояват да се съборят незаконните ромски къщи в селото.

"Нека срутят всички незаконни постройки. Ако искат, да ги настаняват в общински жилища, но не тук! Страх ни е за живота ни, страх ни е и за децата ни," категорични са жителите на селото. Местните жители са категорични, че не желаят повече да съжителстват с представители на ромската общност. По думите им всички жилища в етническата махала са незаконни, но мерки за събарянето им не са били предприети, съобщиха Радио Пловдив и Трафик Нюз.

До протеста се стигна, след като вчера братята Асен и Борис Пакетови - на 17 и 21 години, пребиха жестоко 33-годишния снайперист Валентин Димов. Той е военнослужещ от Специалните сили. Мъжът се прибирал се вкъщи, след като бил на ритуала по хвърлянето на Богоявленския кръст в Пловдив. На две пресечки от дома му, пред колата му видял двамата младежи, които вървели по пътното платно и с поведението си създавали опасност за безопасността на движението. Слязъл от автомобила да им направи забележка. Тогава те го повалили на земята и започнали да го ритат жестоко в главата. Тази сутрин Валентин Димов е приет отново по спешност в болница, защото състоянието му рязко се влошава. Той е баща на две деца, участвал е в три мисии в Ирак и Афганистан. В селото го описват като спокоен и добродушен.

"Целта на ромите бе да убият момчето! Бащата на единият от тях се опита да ги разтърве, но синът само се обърна към него и му каза "Остави ме да го довърша". Това разказа пред журналисти педагожката Теодора Георгиева, която е станала очевидец на зверския побой. Жената сподели разочаровано, че никой не се е отзовал на виковете й за помощ.

Родителите на пострадалия мъж казаха, че състоянието му е тежко и му предстоят множество операции. Раненият е със счупени скули, нос и спукано тъпанче.

Кметът на община "Марица" Димитър Иванов заяви, че до 10 дни специална комисия ще даде информация колко са незаконните постройки в ромската махала и след даден срок ще започне тяхното премахване. Кметът на селото пък Димитър Тосев призна, че в една къща има регистрирани 3-4-ма души, но в нея живеят много повече хора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари