Жан Виденов - архитект на съюз в крайно ляво

0
Бившият червен премиер се обяви като човек с ляво мислене и патриот, заклейми Сорос и "онези, които рушат класическата национална държава"
Бившият червен премиер се обяви като човек с ляво мислене и патриот, заклейми Сорос и "онези, които рушат класическата национална държава" Снимка: БТА

Бившият червен премиер се обяви като човек с ляво мислене и патриот, заклейми Сорос и "онези, които рушат класическата национална държава"

Бившият червен премиер Жан Виденов се опита да навакса дългите години политическо мълчание с продължителен монолог на пресконференция в неделя, на която беше обявено създаването на "Ляв съюз за чиста и свята република", пише Клуб Z

Председател на формацията е Иван Атанасов, а Виденов бил "архитектът на коалицията".

Той се определи като човек с ляво мислене и патриот, а сега дошло времето за неговото връщане в практическата политика.

За отсъствието си от публичния живот Виденов обясни: "В практическата политика не участвах по никакъв начин, защото я анализирах отстрани, оценявах я отстрани".

Виденов е министър-председател на България през 1995 – 1997 г. и председател на Българската социалистическа партия от декември 1991 до декември 1996 г. Подава оставка от заеманите постове след масови протести заради хиперинфлацията в страната. Понастоящем е преподавател в пловдивското Европейско висше училище по икономика.

Той говори за "ролята на международния антидържавен капитал", за онези, които "рушат класическата национална държава и средната класа" като съответно тук поименно беше споменат и Сорос, а Виденов изрази своето неприкрито отрицателно отношение към "соросците".

За последните 15 години обясни: "Те са доволен застой. И изпростяване на фона на благополучие. И в момента се чудим какво ще правим, защото предстоят кризи и всеки, който обещава реки от мляко и мед, е добронамерен, но тежък лъжец".

Той разясни и отношението си към жертвите, дадени по време на комунистическия режим.

"3000 човека без съд и присъда, 3000 човека със съд и присъда. Колко човека бил убил комунизмът? Тия дребни заяждания. Великата комунистическа идея - да имаме уважение...", каза той.

Виденов става организационен секретар на „Ляв съюз за чиста и свята република“, а формацията ще участва на предстоящите парламентарни избори. Коалицията се сформира по инициатива на „Лява алтернатива на България“ на Иван Атанасов, който ще бъде и председател, стана ясно още на пресконференцията.

Четири партии влизат в коалицията:

„Социалистическа партия Български път с председател“ проф. Ангел Димов;

„Българска прогресивна линия“ с председател Красимир Янков;

„Възраждане на отечеството“ с председател Николай Малинов;

"Партия на българските комунисти" начело с Иван Пенчев.

Задават ни въпроса „Защо сега?“. Левицата е разгромена и не е представена в Народното събрание, съответстващо на броя на левите хора в България. Имаме шанс да разбием олигархичния модел на управление и обществени отношения, който тормози България вече 30 години. Смятаме, че има заплаха за България – за нейната териториална цялост и суверенитет заради провокациите, отправени към Русия и влошените отношения с всички съседни страни “, заяви председателят Иван Атанасов.

Той допълни, че Виденов е „архитектът“ на коалицията. По думите му политическото сдружение ще се бори за справедливост във всички сфери. „Ние сме за морал и ценности в политиката и смятаме, че със собствените си биографии можем да го докажем. Ние сме истинска левица и патриоти“, допълни Атанасов.

Да посочиш Бойко Борисов за враг не е достатъчно, за да те постави в левия спектър. Всички недъзи от управлението на ГЕРБ са визитната картичка на претендиращите да са в левия спектър. Не е лява политика унищожаването на леви предприятия, снимка с една козичка, да изведеш парламентарната група от заседанията на Народното събрание, когато се коментира концесия за националните богатства. Левите политики се защитават от хора с ляво мислене“, каза Красимир Янков.

От „Възраждане на отечеството“ посочиха, че ще следят внимателно външната ни политика с Русия, ще дават отпор на всички порочни действия и ще се борят за възстановяване на добрите отношения с руснаците.

Иван Пенчев от „Партия на българските комунисти“ заяви, че от април се водят преговори за създаване на коалицията „Ляв съюз за чиста и свята република“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари