Жълтото лечебно чудо на природата

0
Още хората в древността са знаели за целебните свойства на глухарчето
Още хората в древността са знаели за целебните свойства на глухарчето

Глухарчето е считано от мнозина за досаден плевел в градината, а други се радват на симпатичните му жълти цветчета, надничащи от ливади, полянки и дори от пукнатини в тротоара.

Още хората в древността са знаели за целебните свойства на глухарчето.

Всъщност то е отлична храна и билка, помагаща за много състояния, а хубавото е, че всеки може да го намери навсякъде.

Глухарчето е богат източник на бета-каротин, който ние превръщаме във витамин А, а също така на витамин С, фибри, калий, желязо, калций, магнезий, цинк и фосфор.

Всички части на растението могат да се консумират - от корените до цветчетата. Жълтото растение съдържа дори повече протеин от спанака, а в миналото са го използвали за лечение на анемия, скорбут, кожни проблеми, заболявания на кръвта и депресия. Вижте за какво помага растението:

1. Подобрява храносмилането.

Глухарчето действа леко слабително, насърчавайки храносмилането, стимулира апетита и балансира естествените и полезните бактерии в червата.

2. Подпомага бъбреците.

Растението е диуретик и помага на бъбреците да се очистят от отпадъци, сол, и излишната вода. То също инхибира растежа на микробите в отделителната система.

3. Прочиства черния дроб.

Глухарчето доказано подобрява функцията на черния дроб, премахвайки токсините и възстановявайки хидратацията и електролитния баланс.

4. Бори се с рака.

Жълтото растение има антиканцерогенни свойства, забавяйки растежа на туморите и предотвратявайки разпространението им. Листата са особено богати на антиоксиданти и фитонутриенти.

5. Подобрява състоянието на диабетиците.

Последните опити с лабораторни животни показват, че глухарчето помага за регулиране на кръвната захар и нивата на инсулина.

6. Регулира високото кръвно налягане.

Тъй като е диуретик, глухарчето стимулира уринирането, а това понижава кръвното налягане. Фибрите и калият, намиращи се в него, също облекчават хипертонията.

7. Намалява лошия холестерол.

Проучвания върху животни показват, че глухарчето понижава нивата на лошия холестерол в кръвта.

8. Помага при проблеми с жлъчния мехур.

Глухарчето увеличава производството на жлъчен сок и намалява възпалението в мехура.

9. Бори възпаленията.

Глухарчето съдържа есенциални мастни киселини и фитонутриенти, които намаляват възпалението в тялото. Това може да облекчи болката и подуването в различни части на тялото.

10. Подсилва имунната система.

Проучвания на специалисти показват, че глухарчето стимулира имунната функция и се с микроби и гъбички.

Неговите листа, цветчета и корени са ядливи. Те имат леко горчив вкус, който може да бъде сведен до минимум чрез събирането им през есента или пролетта. Готвенето пресича горчивия вкус, а листата са чудесно допълнение към сурови салати.

Стига да не сте алергични към растението, можете спокойно да го включите към менюто си и да се радвате на благоприятното му действие върху тялото.

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари