Земетръсната активност в Западни Балкани продължава трети ден

8
В граничния район между Черна Гора и Южна Босна има щети по инфраструктурата
В граничния район между Черна Гора и Южна Босна има щети по инфраструктурата Снимка: Европейски Средиземноморски сеизмологичен център

В граничния район между Черна Гора и Южна Босна има щети по инфраструктурата

Трето денонощие продължават трусове в граничен район Черна Гора - Южна Босна, Западни Балкани.

Сеизмичната активност започна в четвъртък в 04:06 часа в епицентъра с умерено-силно земетресение със следните характеристики, определени в Евро-Средиземноморския сеизмологичен център (121 регистрации) и центъра на Геоложки проучвания-САЩ (102 регистрации): магнитуд 5.4, начална точка на дълбочина 7-8 километра под земната повърхност и епицентър в планина Голия-Динарски Алпи, община Никшич на Черна Гора.

Това пише Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) в анализ, пратен до редакцията на Dunavmost.

Максималните сътресения, според параметрите на земетресението, навярно са с интензивност от VI-VII степен по 12-степенната скáла. Това ще рече, че в граничния район между Черна Гора и Южна Босна има и повреди в домове. Вестник “Курир” под заглавие “Няма село в Голия, което да не е ощетено от земетресението” още в деня на труса пише, че макар да няма човешки жертви, добитъкът е пострадал – много конюшни и краварници са повредени. “Сега ще инспектираме обектите в община Голия с цел оценяване на щетите. Така ще знаем колко можем да помогнем. Най-важното е, че сме ангажирани да помогнем и че това е възможност да покажем, че сме тук за гражданите, това е основата на всяко местно самоуправление” - каза Ковачевич, кмет на общината.

Не може да се изключи поява на щети в Чароджа, Черна Гора, включително от активирани свлачища. Същото се отнася и за селищата Гацко и Билеча, Южна Босна. Споменатите планински селища са в епицентралния район, където интензивността не е по-ниска от VI степен – със сигурност реализирани повреди.

Сведения от град Никшич, разположен на 30 километра югоизточно от епицентъра, съдържат все едно и също “продължително и интензивно” – няма индикация за щети, но интензивността съответства на степен между V и VI. Земетресението с магнитуд 5.4 е усетено на територия с радиус малко над 400 км – освен в Черна Гора, в Босна и Херцеговина, Хърватска, Албания, Сърбия, Косово, Северна Македония и в единични случаи в Италия и Унгария.

След първото силно земетресение последва поредица от по-слаби трусове, инициирани в дълбочинен интервал 2-20 км. Досега вторичните трусове с магнитуди между 1.9 и 3.5, идентифицирани в Европейския център, са 33. Седем от тях са с магнитуд 3 и по-голям. Поне двадесет и два труса са усетени, повечето в епицентралната област.

Най-често след основното земетресение – трусът с максимална сила – най-силният трус между следващите е с магнитуд 1.1-1.3 по-нисък, което условие не е изпълнено засега. Разбира се, че режимът свойствен за огнищния район би могъл да е различен. Или, земетресението с магнитуд 5.4, станало в четвъртък, би се оказал форшок (със своя серия вторични трусове) на следващ по-силен трус. Такъв случай преживя Стражица, Северна България, през 1986 година – магнитуд 5.1 на 21 февруари и магнитуд 5.7 на 7 декември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    11 89 g24g
    Do10 vegol sfeta
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари