Земеделци затвориха главния път Русе - Велико Търново край Поликраище

0
Протестиращите изляха цистерни с мляко и натрупаха бали със слама
Протестиращите изляха цистерни с мляко и натрупаха бали със слама Снимка: БТА

Пътят ще бъде блокиран до 14:00 часа

С тежка техника и бали слама земеделски производители затвориха главния път Русе - Велико Търново край село Поликраище днес, предава БТА. Протестиращите изляха цистерни с мляко. Пътят беше затворен в 10:00 часа и според организаторите на протеста ще остане блокиран до 14:00 часа.

Ние не знаем какво споразумение ще се подписва днес с част от земеделските организации, научаваме за това от новините, каза Цанко Цанев, представител на Българската агрохранителна камара, на Асоциацията на земеделските производители в България и на Говедовъдния съюз.

По думите му представителите на камарата са били изгонени от преговорите в Министерството на земеделието в края на миналата седмица, затова протестите им продължават. Той посочи, че в камарата членуват 80 процента от производителите на мляко, 40 процента от производителите на зърно, 100 процента от производителите на ориз и на рози, 90 на сто от овощарите и зеленчукопроизводителите, както и пчелари.

Цанев каза, че протестите ще продължат защото няма промяна по условията на зелената сделка, не са разпределени пропорционално парите за обработваемите площи, които са между 400-500 милиона декара, както и по намаляването на административните тежести в земеделието, част от основните искания на протестиращите.

"Противопоставят се браншовете и тези действия се извършват с участието на министъра на земеделието, като се гонят представители на различни организации от работните групи", заяви Цанев. Той посочи, че дори да се подпише споразумение днес, то ще бъде между трима-четирима души, но ще липсват представители на близо 30 асоциации, за които се твърди, че са нелегитимни. "Не може да се твърди, че това са нелигитимни асоциации, при условие, че те съществуват от близо 20 години", каза той. Представителите на асоциации продължават да настояват за оставката на министъра на земеделието. "Нашите искания са толкова политически, колкото и на тези, които искат министър Вътев да запази поста си", подчерта Цанев.

"Земеделието е отрасъл, изцяло зависим от природата и климата, а същевременно държавата ни поставя условия, които са безумни", посочи Марин Богомилов, председател на Земеделската кооперация "Росица" в село Поликраище. "Ние сме под постоянно наблюдение и под постоянен стрес дали не сме сбъркали при попълването на документацията, а в крайна сметка не знаем, при условие че изпълняваме всички европейски изисквания, какъв ще бъде резултатът. При нас особеното е, че ден година храни, ако не свършим даденото технологично мероприятие в определен момент, в следващия ще бъде късно. Европейските директиви са едно, климатът и условията на полето – друго", допълни той.

"Настояваме да ни оставят да си вършим работата, а не да ни затискат с изисквания, които утежняват и без друго тежката работа на полето", каза Богомилов. Той посочи, че през 2023 година стопаните са работили на загуба заради ниските изкупни цени на зърното, за сметка на високата себестойност на продукцията заради увеличението на цените на торовете, препаратите, горивата и минималната работна заплата.

Организаторите на протеста уточниха, че утре тяхното недоволство ще се пренесе в София с тежка земеделска техника. Движението в района на Поликраище се осъществява по обходни маршрути.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Дгд
    Да го духат земеделците
  • 2
    1
    Българска Земя
    Земеделците трябва да затворят цялата държава до отмяна на "зелената сделка" за България. Това безумие "въглероден данък" да си го плащат откачалките . 2/3 от Света не плаща този рекет , а България като най умната държава плаща на някого да си прави гаргара и да се гаври.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари