Зехтинът поскъпна с 50% в ЕС

0
В България маслиновото масло е поскъпнало с 25% за година
В България маслиновото масло е поскъпнало с 25% за година

В България маслиновото масло е поскъпнало с 25% за година

Зехтинът е поскъпнал с 50% за последната година в целия Европейски съюз, показват данни на Евростат, предава БНР.

Най-сериозен скок на цената на маслиновото масло е имало във втората половина на миналата година, като още през август той е поскъпнал с 37 на сто в сравнение със същия период на 2022-ра.

Най-голямото увеличение на цената на зехтина от страните-членки на ЕС е отчетено в Португалия, където скокът е бил с 69% на годишна база. Следващите в класацията са две държави, за които зехтинът е национален продукт - Гърция, където е поскъпнал с 67% и Испания, където увеличението на цената за година е с 63 на сто. На обратния полюс са в Румъния, където поскъпването на растителното олио от маслини е само с 16%.

На фона на това увеличение на цените, зехтинът си остава една от най-често фалшифицираните стоки на европейския пазар, включително и в България.

У нас също има увеличение на цената на зехтина през последната година и то е с 25%, показват данните на Евростат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари