Здравното министерство не вижда проблеми с новите правила за ТЕЛК

0
Хиляди хора са ощетени, но заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева не е съгласна
Хиляди хора са ощетени, но заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева не е съгласна Снимка: БГНЕС

Дългоочакваният анализ на действието на новия начин, по който се определя степента на увреждане от ТЕЛК, се оказа уверение, че нищо особено не се е променило в медицинската експертиза.

"Няма съществена промяна в общия брой на инвалидността в страната при новата и предишната наредба. Изводите в анализа показват, че няма промяна в броя на жалбите. Отчитат се динамика и отклонения в отделните възрастови групи, като причините за това са или в резултат на подобрен здравен статус, или в резултат на административни решения на ТЕЛК комисиите, които в момента се проверяват", обясни заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева, предава Вестник СЕГА.

От август е в сила нов ред за определяне на степента на нетрудоспособност, от която зависят и социалните придобивки на хората с увреждания. Вече проценти се дават само за водещото заболяване, а не за сбора от всички диагнози. Това според организации на хора с увреждания ощетява редица болни хора и ги лишава от различни помощи. Според МЗ така се елиминират субективният момент и злоупотребите - тъй като не лекарят преценява на кое заболяване колко процента да даде, а също и се осигурява справедливост - хората с по-тежки увреждания ще получават повече проценти.

Сега обаче се оказва, че за 6 месеца нищо не се е променило, поне според анализите на МЗ. Според онлайн анкета на гражданската инициатива "Системата ни убива всички" всеки втори човек с увреждания, който е минал за преосвидетелстване от ТЕЛК през последните шест месеца, е получил по-ниски проценти и е в по-ниска категория на инвалидност. Данните са от 72-ма души и не са представителни, но засега са единствените, тъй като от МЗ не пожелаха да оповестят такива.

От МЗ очакват предложения за промени от неправителствените организации. Повечето от тях искат отмяна на новия ред, а от "Системата ни убива всички" - и оставката на Кирил Ананиев.

Жени Начева отново обясни, че МЗ работи по мерки за подобрение на контрола и организацията на ТЕЛК. „По-засилен контрол в целия ход на лечение на пациентите и така наистина хора, които са болни и с тежки заболявания, ще могат да бъдат проследявани не само на ниво ТЕЛК-комисия, но още от възникване на заболяването. Дългосрочните мерки, които бяха представени още лятото в МТСП, ще отнемат малко повече време. Те са свързани с цялостна промяна на оценка на работоспособността”, посочи още Жени Начева. Идеята на социалното министерство е занапред да се оценява не само степен на увреждане, а и степен на работоспособност.

Е-ТЕЛК

Имаме намерения системата на ТЕЛК и НЕЛК да се интегрира не само със системата на Агенцията на хората с увреждания, но и със системата на НЗОК, като информацията ще обхваща целия здравен статус на лицата и решенията ще се взимат по-независимо. Електронният профил ще заработи през февруари, но той ще се надгражда с допълнителна информация“, заяви заместник здравният министър. 

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари