МЗ предлага ТЕЛК да издава решения, без да изисква клиничен преглед

2
Предвижда се сегашните 70 комисии да бъдат над два пъти повече
Предвижда се сегашните 70 комисии да бъдат над два пъти повече

Предвижда се сегашните 70 комисии да бъдат над два пъти повече

До 4 години се чака за решение в ТЕЛК. Това става ясно от мотивите към Проекта на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи, пише порталът Zdrave.net.

Данните към края на 2022 година, касаещи работата на ТЕЛК, показват, че от съществуващите 70 комисии в страната само 29 (41%) се произнасят в законово определения 3-месечен срок. Между 4 и 6 месеца се произнасят 17 ТЕЛК, до 12 месеца – 9 ТЕЛК и над 12 месеца – 15 ТЕЛК, като най-дългият период на произнасяне достига до 4 години. Според МЗ това се дължи основно на недобрата кадрова обезпеченост на ТЕЛК, поради непривлекателната за лекарите работа, свързана с медицинската експертиза, както и на значителния интерес от преосвидетелстване във връзка с направени промени в Наредбата за медицинската експертиза, които са благоприятни от гледна точка на интереса на лицата с увреждания, каквато е последната промяна, обнародвана на 31 януари 2023 г. Причина за забавяне на експертизата в някои от процедурите е и възможността за отменяне и връщане на експертното решение от НЕЛК за ново разглеждане от ТЕЛК, без ограничение в броя на случаите на връщане. Съществуват и локални причини в някои от комисиите, като например голям интерес от страна на пребиваващи в Турция лица от освидетелстване в ТЕЛК на територията на област Кърджали и други.

За да се съкрати срокът за произнасяне от ТЕЛК, се предлага увеличаване броя на комисиите в страната повече от два пъти спрямо настоящия им брой, кадрово осигуряване на териториалните комисии и ограничаване на броя на случаите, в които НЕЛК може да връща решенията на ТЕЛК за ново разглеждане в процедурите по обжалване. Предвижда се създаване на комисии във всички държавни и общински многопрофилни лечебни заведения за болнична помощ и комплексни онкологични центрове. В тези от тях, които са университетски болници и/или търговски дружества със смесено държавно и общинско участие в капитала пък трябва да се създадат най-малко по две комисии.

За кадровото осигуряване на ТЕЛК се въвежда задължително участие в съставите на комисиите на началниците на структури в съответното лечебно заведение.

Разкриването на допълнителни комисии е свързано с осигуряване на възнаграждението на поне трима лекари за всяко заседание (минимумът, осигуряващ функционирането на ТЕЛК), както и на лица (поне две), осъществяващи техническото осигуряване на дейността на съответната комисия. На база последната официална статистическа информация за средна работна заплата в сферата на хуманното здравеопазване и социална работа към четвърто тримесечие на 2022 г. (2048 лв.) следва изводът, че необходимите финансови средства за един месец за кадровото осигуряване на един ТЕЛК са около 10 200 лв. Финансирането е за сметка на средствата на лечебните заведения, в които ще бъдат разкрити ТЕЛК, уточняват от МЗ.

Разглеждането на случаите ще става само по документи, без извършване на клинични прегледи на лицата и разпределение на заявленията-декларации чрез информационната система на случаен принцип за разглеждане от ТЕЛК на територията на цялата страна, съобразно поредността на постъпването им. По постоянен или настоящ адрес на лицето ще бъдат разглеждани само документите в конкретно определени случаи, свързани отново с тежко здравословно състояние, което налага извършване на клиничен преглед от ТЕЛК в дома или лечебното заведение.

Органите на медицинската експертиза ще имат право да ползват пълната информация от записите в електронните здравни досиета на лицата единствено за целите на експертизата. С проекта се урежда и въпросът за изразяване на съгласие от лицето за предоставяне на достъп до всички здравни записи в личното му електронно здравно досие на органите на медицинската експертиза, за целите на конкретното производство по освидетелстване или преосвидетелстване.

РЗИ пък ще уведомяват служебно лицата за необходимостта от редовно преосвидетелстване не по-късно от 4 месеца преди изтичане на определения в експертното решение срок на трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане. Определя се и срок, в който ТЕЛК/НЕЛК следва да връчи или изпрати експертните решения на заинтересованите лица; да информира на лицата за датите, на които ще се разглеждат техните документи и да бъдат изпълнени указанията на НЕЛК за отстраняване на допуснати грешки и пропуски в решението на ТЕЛК. С оглед съкращаване на процедурите, свързани с обжалване, се ограничава броят на възможните случаи, при които НЕЛК може да връща процедурата за ново разглеждане от ТЕЛК с конкретни указания. Такава възможност се предвижда еднократно, като при повторно обжалване на решението на ТЕЛК в една процедура НЕЛК не връща решението на ТЕЛК за ново разглеждане, а го решава по същество.

Предвижда се и поощрително увеличение с около 50% на субсидията за дейностите по медицинска експертиза, но само при предсрочно произнасяне на ТЕЛК, в рамките на 2 месеца от постъпване на заявлението-декларация. От МЗ заявяват, че е трудно да се предвиди какъв процент от експертните решения биха могли да влязат в сила в двумесечен срок, тъй като такава практика понастоящем почти не съществува. „Въпреки това, като се вземе предвид значителното увеличение на броя на ТЕЛК в страната, бихме могли условно да предположим, че около 1/3 от експертните решения ще попаднат в тази категория. Ползвайки информацията, получена от РЗИ в МЗ към края на четвърто тримесечие на 2022 г., която показва, че за последното тримесечие на същата година са издадени общо 57 673 експертни решения в страната, можем да направим извод, че допълнителният разход за това увеличение на субсидията е около 1 538 000 лв. на годишна база. Допълнителните разходи ще са в рамките на бюджета на МЗ за съответната година“, казват от Министерството.

С проекта се предвижда и създаване на длъжност зам.-директор на НЕЛК заради увеличения обем на работа за Националната комисия, както и заради случаите, когато директорът отсъства или в периоди, в които такъв не е назначен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари