Ангелов: Вирусът няма да бъде преборен, разпространението му няма да спре

0
"Днес трябваше да убедим хората, че тези мерки са наложителни, в същото време трябва да щадим психиката на хората", разясни здравният министър
"Днес трябваше да убедим хората, че тези мерки са наложителни, в същото време трябва да щадим психиката на хората", разясни здравният министър Снимка: БГНЕС / архив

"Затварянето се наложи, защото числата го изискват. Заболеваемостта от 600 на 1000 вече е в повечето области. Британският вариант на вируса е по-трудно контролируем"

 Това заяви здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов в предаването „Лице в лице“ по БТВ, цитиран от Novini.bg

Нито ги измисляме щамовете, нито ги разпространяваме. Всеки ден този малък вирус ни изненадва, подчерта той.

"Днес трябваше да убедим хората, че тези мерки са наложителни, в същото време трябва да щадим психиката на хората. Този баланс е много труден. Българският модел е добър. Той се приложи и в други страни. Показахме, че с разхлабване на мерките и благодарение на това, че бяха поносими и се спазваха, те дадоха резултат. Постигнахме завидни резултати, както по заболеваемост, така и по смъртност. Много държави с по-строги мерки нямаха такива добри резултати", подчерта здравният министър.

"Решението на страната ни сега се дължи на това, че вирусът сменя тактиката, появяват се нови щамове, борим се с невидим враг", изтъкна проф. Костадин Ангелов.

Във връзка със смъртните случаи след ваксинация, той заяви: "Не се доказва връзка между ваксината и неблагоприятния изход на жената. След като станат ясни резултатите от проверката на Европейската агенция по лекарствата, ще дадем брифинг, на който ще обявим как ще продължим ваксинацията", посочи проф. Ангелов.

"Нещата са много сложни. Не знам коя система се справи с пандемията. Нека да не се поддаваме на емоцията и страха, а да се водим от разума", призова той.

"Вирусът няма да бъде преборен, разпространението му няма да бъде спряно – това го доказва науката. Целта ни е да го забавим. Единственото, което може да спаси човечеството, е ваксината. Ще го победим, ако 70% от хората се ваксинират. Единствено можем да сменяме концепциите си", изтъкна здравният министър.

"Не сме се отказвали от количества ваксини, а сме заявили, толкова отколкото имаме нужда", подчерта той. "Хората трябва да разберат, че ваксините гарантират по-леко протичане на заболяването. Много от тях не стигат до болници. Ваксината ни пази от този вирус. Много лекари и учители искат да се ваксинират и това е наше постижение. Обърнали сме нагласите на българските граждани", смята проф. Ангелов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари