Здравният министър иска да купим ваксини за 3 години напред

0
Това ще помогне за осъвременяване на имунизационния календар
Това ще помогне за осъвременяване на имунизационния календар Снимка: Надежда Чипева

Вицепремиерът и здравен министър Илко Семерджиев предлага Промяна на Наредба №15, с което ще се даде ”възможност на Министерство на здравеопазването, като институция отговорна за опазване на общественото здраве, да предприеме адекватни мерки за осигуряване на ваксини за задължителни имунизации и реимунизации и преодоляване на констатираните през предходните години затруднения в навременното им доставяне, като се въвежда възможност за сключване на договори за доставка на биопродукти за срок до 3 години, с което да се гарантира стабилност в изпълнението на националния имунизационен календар”.

Това пише в мотивите към предложението, предаде БГНЕС. Още при встъпването си в длъжност, Семерджиев заяви, че ще търси допълнителен механизъм така, че да се правят поръчки за ваксини за период от поне две години.

Повод за коментара на служебния вицепремиер и здравен министър беше обявената в последните дни на мандата на бившия здравен министър Петър Москов обществена поръчка за закупуването на ваксини за настоящата година.

Основните цели на измененията в проекта на наредбата, предложена от настоящия екип в Министерство на здравеопазването, е да се гарантира правото и достъпа на българските граждани до съвременна ваксинопрофилактика, като:

Чрез сключването на договори за доставка на биопродукти за период до 3 години ще се постигне непрекъснатост в обезпечаването на страната с ваксини за задължителни и целеви имунизации и реимунизации и гарантиране изпълнението на националния имунизационен календар. 


С премахването на реимунизацията срещу туберкулоза на 17-годишна възраст ще се приложат съвременните препоръки за избягване на излишни вредности и опазване на човешки ресурси, както и ще се извърши осъвременяване на имунизационния календар в страната.

Промяната ще доведе и до ежегодно спестяване на финансови средства в размер на 80 000 лв. 
 С уеднаквяването на изискванията на действащата нормативна уредба с възможностите на НЗОК относно начина за отчитане на извършени имунизации срещу РГЕ ще се спомогне за правилното изпълнение на заложените в Националната програма за контрол и лечение на РГЕ – 2017-2021 г. дейности по обхващане на лицата от дефинираната целева група с препоръчителни имунизации, както и ще предотврати възникването на евентуални бариери от страна на медицинските специалисти, свързани с невъзможността за коректно отчитане на обема на извършената от тях дейност. 


Създаването на унифицирана система за съобщаване на нежелани реакции след ваксинация ще улесни дейността на медицинските специалисти, свързана с докладване на регистрираните от тях НРВ и следва да доведе до увеличаване и достигане на реално отчитане на НРВ, с което адекватно да се следи за безопасността на прилаганите ваксини в страната.

Основният очакван резултат от въвеждане на проекта на Наредба е улесняване 
достъпа до ваксини, осигурявани от държавния бюджет, заявяват от Министерство на здравеопазването.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари