Стремглаво нараства смъртността от КОВИД-19 у нас /ОБЗОР/

0
Наблюдава се стремглаво нарастване на кривата, каквото не е забелязвано от септември
Наблюдава се стремглаво нарастване на кривата, каквото не е забелязвано от септември Видео: NOVA

Ваксинираните хора над 60 години са 140 000 души

"58% е нарастването на заболеваемостта у нас. Поне от 14 дни се наблюдава ръст на случаите. В момента се намираме на нивото от 5 ноември". Това заяви на редовен брифинг за разпространението на коронавируса началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски, цитиран от NOVA.

Относно смъртността той подчерта, че има стремглаво нарастване на кривата, каквото не е забелязвано от септември. 

„Измина повече от година от началото на пандемията. Остана ми един ярък спомен за това как започна всичко – с една - единствена лаборатория. Сега вече има над 100 такива. Това е огромна работа, която се свърши още в началото. Сега можем да видим каква пролет си спестихме миналата година - казвам го с огромно съжаление”, заяви ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

„Има болници с изчерпани или полуизчерпани капацитети. Във ВМА имаме 5 свободни легла, въпреки че открихме две нови отделения. Докато се върна от брифинга, и тези легла няма да ги има. Ситуацията е много сериозна и затова не сме давали оптимистични прогнози, че нещата вървят в правилната посока. Не, не вървят в правилната посока! При такова покачване на данните бързо ще се изчерпат медицинските ресурси”, подчерта той.

„В момента още по-актуално е хората да разберат, че трябва да спазват дистанция, да носят маски, да избягват публичните места. Нещо, което прави силно впечатление, е, че при предишните пикове имахме семейства, в които един или двама членове не са заразени. Сега те вървят в пълен комплект, всички са заразени. В болниците в четвъртък миналата седмица сме имали 5 307 заразени, а сега те са 6 395. Преди 7 дни са били заети 440 интензивни легла, а сега - 501”, каза още Мутафчийски.

„Ситуацията в определени области започва да става изключително сериозна. Всичко това бе очаквано от нас, предвид широкото разпространение на британския вариант на вируса", заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„За месеците от началото на пандемията България постигна много. Със сигурност допуснахме и грешки. Приемам всяка критика. Но няма да позволя оплюването и отрицанието на всичко направено до този момент. Който ви обещава живот без болест, ви лъже. Който твърди, че ние не знаем как да се справим, защото не участва в този процес – той ви заблуждава. Има едно нещо, което губим. То е желанието ни да се изправим и да се справим с пандемията. Искам да благодаря на всички хора, които вярват в мерките и на всички лекари, сестри и санитари в цялата страна”, категоричен бе Ангелов.

Той добави, че медицината не може да се пребори за пациент, който не иска да се грижи за себе си.

„Научихме много уроци за тази една година. В публичното пространство има много страсти и неволи. Борим се с много лъжи и неверни твърдения. Ние носим отговорност за всичко. Човек може да излъже целия свят, но не и себе си. Това е най-голямата битка на нашето време. Трябва да вярваме в науката, а науката са ваксините”, коментира още министърът.

„Вчера бях в Бургас. Положението там е сериозно. В инфекциозните отделения видях няколко деца с COVID-19, включително бебета на 3 месеца, на 5 месеца. При тях болестта протича леко, но всички те са с двустранни бронхопневмонии”, подчерта проф. Ангелов.

"Пациентите в болници са толкова, колкото бяха през октомври миналата година. Това е обезпокоително, но системата е подготвена. Ще посетя всички области, които имат проблем с леглата. Имаме достатъчно количества лични предпазни средства. От „Ремдесивир” сме заявили достатъчно количество за следващите месеци. Надбягването с вируса продължава", категоричен бе здравният министър.

Всички стратегии в света дават резултат. Нека да дадем пример с Израел, с Англия. Ние дебатираме, на мен ми се налага всеки ден да водя професионални разговори с непрофесионалисти, да оборвам лъжи. Моето семейство ще се ваксинира с ваксината на AstraZeneca, когато им дойде времето. Аз нямах право на избор. Нека никой не пропуска шанса си”, призова министърът.

За мерките

"Мерки в области, в която имаме заболеваемост 50 на 100 000 души, просто няма нужда да се въвеждат. Следим числата на всеки 12 часа. Ако се налага, ще вземем мерки и на национално ниво, не сме закъснели. Няма как да въведем мерки там, където хората не вярват в необходимостта от тях. Не е въпросът да издадем заповед, въпросът е да гарантираме нейното спазване. Ще бъда максимално честен с вас – там където има необходимост, налагаме мерки. Ето, днес в Плевен ще има протест срещу мерките. На него, хората като се съберат, ефект ли ще получим от мерките или дефект?", заяви проф. Ангелов.

“У нас живеят 7 милиона души. Нямаме толкова полицаи, които да ги пазят. Всеки един сигнал, който имате, го изпращайте. Поемам личен ангажимент виновните да бъдат наказани. Контролът граничи и с личната отговорност. При случая с ресторанта на морето, където имаше 90 души на едно място на 8 март, трябваше да има 90 полицая, за да ги пазят ли? Органите на реда какво трябваше да правят? Да свалят играещите от масата?”, коментира още министърът.

Доц. Кунчев подчерта, че процесът е многопластов и няма как да бъде предвиден ръстът на заболеваемостта.

„Интересни са данните, защото на фона на растящата заболеваемост, няма коренна промяна в класацията ни в ЕС. Това значи само едно, че вълната е налице навсякъде. 14-дневната заболеваемост за миналите 2 седмици е 380 на 100 000. Това ни нарежда 16-о място в ЕС и 5-място на Балканския полуостров. По отношение на разпределението на заболеваемостта в страната продължава да има значителните разлики", обясни главният държавен здравен инспектор. 

Водещите области по заболеваемост са Плевен, Кюстендил, Враца, Бургас, София, Шумен и Перник. Най-малко заразени на 100 000 души население има в Търговище, Видин, Кърджали, Разград и Добрич.  

“Засегнатите области взеха решение за налагане на така наречените локални мерки. Много критики имаше, че изнасяме в електронна среда учениците, но има училище с 13 болни преподаватели”, поясни Кунчев.  

Той даде пример със старчески дом в България, където има епидемичен взрив. “Там болните са 17. Всички те бяха отказали имунизация”, поясни Кунчев.   

За ваксините

Ваксинираните хора над 60 години са 140 000 души.

Днес Европейската комисия по лекарствата решава за ваксината на "Янсен", заяви маг. фарм. Богдан Кирилов.

"Оценката на руската ваксина от Европейската агенция за лекарства продължава. Утре се очакват нови 31 200 дози от препарата на AstraZeneca у нас, а в понеделник още 21 060 от Pfizer/BioNTech. ЕК договаря допълнителни 4 млн. дози от Pfizer/BioNTech, които да бъдат осигурени през следващите две седмици. Предстои да разберем колко от тях ще са за нашата страна", добави той.

По отношение на препоръчаната ваксина, здравният министър счита, че всеки лекар трябва да преценява за пациентите си.

И аз искам ваксините да дойдат, но не идват. Това не е по вина на България. Договорите се сключват от Европейската комисия. Ако го правехме ние, гарантирам ви, че щях да търся всички права и неустойки. И аз искам хората да имат избор. Има места, където има РНК ваксини. Където сме могли, сме ги дали да се поставят в масовата ваксинация. Който не иска да си сложи определена ваксина, ще чака да му дойде редът за друга”, обясни проф. Ангелов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари