Доцент Кунчев се опасява от нова вълна преди септември

0
"Възможно е „вносът“ на вируса да е именно от туристите" обясни лекарят
"Възможно е „вносът“ на вируса да е именно от туристите" обясни лекарят Видео: bTV

"Възможно е да има нова вълна на коронавируса преди септември"

Това допусна в „Тази сутрин“ по bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му „огънят гори“ в Русия, Кипър и Испания. По техните стъпки вървят Нидерландия, Швеция и Ирландия и процесът продължава.

На въпрос има ли риск на бум от заболели по българското Черноморие той коментира, че не може да се каже точно къде ще възникне тази вълна. "Възможно е „вносът“ на вируса да е именно от туристите."

Доц. Кунчев обясни, че не може да се каже от сега какви мерки ще бъдат върнати при евентуална нова вълна на коронавируса.

„Планът е направен на база смъртността, заболеваемостта и положителните тестове, които са основни фактори. Но ние следи 22 показателя, а не три. Важно е дали щамът е нов, кои възрасти засяга, по-тежък ли е, или по-лек“, коментира главният държавен здравен инспектор.

Наскоро излезе доклад на Националния център за обществено здраве, където е посочено, че голямата смъртност от коронавирус означава, че здравната ни система не е успяла да се справи.

Според Ангел Кунчев създаването на доклада е добра идея. По думите му обаче в него има много неточности и груби грешки.

„Една от тях е, че в него е посочено като голяма грешка, че е имало изключение за някои хора при граничния контрол. Кунчев обясни, че тези изключения са препоръка на ЕК и те са факт във всички държави и касаят много специфични групи“, коментира Кунчев.

Относно ваксините, които залежават по складовете, той заяви, че главно те са от препарата на „АстраЗенека“. Първите изтичащи количества са в края на юли, има количества и в края на август.

Предприети са мерки някои от доставките на ваксини да бъдат отложени за по-късен етап, но според Кунчев ключово е да се възстанови доверието във ваксините и желанието на хората да се имунизират.

„98% от починалите от коронавирус в САЩ са неимунизирани. Какво по-показателно от това“, заяви Ангел Кунчев.

Вчера пациентски организации поискаха оставката му заради предложението му неваксинираните да плащат лечението си сами. Те го обвиниха в дискриминация.

Предложението не е мое. Аз казах, че харесвам американската идея, която вече е факт в няколко щата. Дали ще стане в България, много се съмнявам. Човек се имунизира да се предпази. Всичко останало са второстепенни факти, които не трябва да решават основно“, заяви Кунчев.

По думите му такова предложение не е правил и няма намерение да прави, което обаче не означава, че не харесва идеята да има плюсове и негативи съответно за хората, които се имунизират и за тези, които не го правят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ходих на врачка, която ми гледа бъдещето и вика:
- Гледам вила с басейн, в двора джип, а до басейна руса жена... Виждам и теб, ама от другата страна на оградата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук