Здравко Каменов: Използването на инсулин за отслабване крие сериозни рискове

2
България има огромен проблем със затлъстяването, категоричен е ендокринологът
България има огромен проблем със затлъстяването, категоричен е ендокринологът

България има огромен проблем със затлъстяването, категоричен е ендокринологът

По неофициални данни 700 000 българи живеят с диабет. Лекарите припомнят, че над една трета не знаят за това, защото не са се изследвали.

В последните 30 години мащабите на това заболяване стават застрашителни. Броят на засегнатите е има четворно увеличение.

Световни прогнози сочат, че през 2040 г. всеки десети човек ще бъде с диабет.

България има огромен проблем със затлъстяването, което е и основен рисков фактор за развитието на диабет. Това коментира в ефира на Bulgaria ON AIR началникът на Клиниката по ендокринология към УМБАЛ "Александровска" проф. Здравко Каменов.

"Само за няколко години от десето място, вече сме на шесто място в Европа по затлъстяване. Естествено, проблемът не е само в България, проблемът е също глобален, вследствие на стила на живот, натрупване на патологични гени, влседствие на стреса, безсъънието, затварянето по време на Ковид. Самият Ковид увеличава риска от захарен диабет", обясни той.

Навременното откриване на диабета е от особено значение, категоричен е проф. Каменов.

"Още във фазата на преддиабета, ние установяваме, че около 10% от хората вече имат диабетни усложнения. При откриването на захарния диабет, което е късна диагноза, 30% вече имат усложнения", поясни специалистът и подчерта, че борбата с диабета трябва да започне още при откриването на развита инсулинова резистентност.

Проф. Каменов коментира и недостига на определен вид инсулин в аптечната мрежа, причнинен от масовото им изкупуване заради поредната мода за отслабване.

По думите му това крие сериозни рискове както за болните от диабет, които могат да останат без лечение, така и за здравето на използващите препаратите с цел отслабване, ако те не биват прилагани правилно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари